podvožnjak na slavonskoj aveniji / zagreb, travanj 2015.

Podsjetnik od “životne važnosti” za sve motoriste, motocikliste i mopediste

Unatoč trenutnoj epidemiji korona virusa i mjerama izolacije, na prometnicama je uočen pojačani promet motocikala i mopeda. Povodom nadolazećih povoljnih vremenskih uvjeta, policija podsjeća mopediste i motocikliste da se kreću propisanim brzinama, da brzinu prilagode uvjetima na kolniku i upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom. Također, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, da imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravna bez ikakvih preinaka te da tijekom vožnje motociklima i mopedima obavezno koriste zaštitnu kacigu, (i vozači i putnici), kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna, posebice ukoliko bi sudjelovali u prometnim nesrećama.

Zaštitna oprema ublažava moguće ozljede, odnosno njihove posljedice. Tu u prvom redu mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i drugu opremu.

Posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede

U zaštiti mladih motorista i motociklista, prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmite sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi oni bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu.

Ujedno sve što vrijedni za vozača, vrijedi i za putnika na motociklima i mopedima.

Upozorenje i vozačima automobila

Mole se vozači automobila, u odnosu na vozače motocikala i mopeda, da pripaze da im ne oduzmete prednost prolaska jer precjenjujete svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjujete opasnosti u prometu. Prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, obratite pozornost na ovu kategoriju vozača, tako da vam se ne nađu u tzv. mrtvom kutu bočnog ogledala.

Vodite računa da su motocikli (a sve više i mopeda) vozila koja obzirom na omjer mase i snage na kratkim dionicama mogu ostvariti relativno jako velika ubrzanja.

Čineći ove greške riskirate. Tko bi to želio?

  • neprilagođena i nedopuštena brzina;
  • nenošenje propisane i homologirane zaštitne kacige na glavi ili ih često koriste na nepropisan način;
  • kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila;
  • precjenjivanje vozačke sposobnosti i u isto vrijeme podcjenjivanje opasnosti u prometu;
  • pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika koji je namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera;
  • vožnja s neupaljenim svjetlima na vozilima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako “manju siluetu samog vozila i vozača” u odnosu na druga vozila, još manje uočljiviji u prometu za druge;
  • upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima te često izvođenje preinaka na vozilima;
  • upravljanje prije stjecanja prava, odnosno bez položene određene kategorije;
  • uklanjanje blokade na mopedima;

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -

2 thoughts on “Podsjetnik od “životne važnosti” za sve motoriste, motocikliste i mopediste

Comments are closed.