opasnost od strujnog udara :: željeznička pruga :: 2023.

Opasnost od strujnog udara uz prugu – napon na pruzi je čak 113 puta jači od struje u kućanstvu!

Opasnost od strujnog udara uz elektrificiranu prugu je zaista ogromna. A potaknuti slučajem maloljetnog dječaka koji je nedavno nastradao od strujnog udara penjući se na vagone na kolodvoru u Slavonskom Brodu, Hrvatske željeznice izražavaju žaljenje. No, oni šalju i apel da se pripazi na sve opasnosti koje vrebaju uz prugu. Naime, prošle, 2022. godine, dogodila su se tri izvanredna događaja zbog udara električne struje visokog napona. A u tim nesrećama dvije su osobe smrtno stradale, dok je jedna teško ozlijeđena.


U posljednjih šest godina, točnije od 2017. do 2022. godine dogodilo se 15 nesreća uzrokovanih strujnim udarom, od čega se u čak 13 slučajeva radilo o penjanju na vagone. Ostale nesreće dogodile su se zbog penjanja na stup kontaktne mreže i penjanja na lokomotivu. U tim je izvanrednim događajima šest osoba poginulo, a 10 teško ozlijeđeno. Dodajmo da je jedna smrtno stradala osoba te osam teško ozlijeđenih bilo u dobi do 18 godina.

Ti podaci zabrinjavaju i pokazuju da je opasnost od strujnog udara zaista velika. No, ovi podaci i zahtijevaju širu društvenu akciju škola, roditelja i ostalih društvenih čimbenika, kao što je policija. Predstavnici HŽ Infrastrukture već godinama obilaze škole te provode akcije u sklopu kojih učenike upoznaju s posljedicama strujnoga udara.

Opasnost od strujnog udara je velika – ponekad nije ni potrebno dodirnuti žice

U javnosti je rašireno pogrešno mišljenje da je za nastanak strujnog udara potrebno dodirnuti vozni vod kontaktne mreže pod naponom. No, dovoljno je biti udaljen dva metra od svih dijelova kontaktne mreže pod naponom da bi došlo do udara. Dakle, nije ni potrebno dodirnuti žice! Za usporedbu, neispravan kućanski aparat koji pokreće napon od 220 V može usmrtiti čovjeka. A električni vodovi iznad vagona imaju napon od čak 25.000 V. Dakle, 113 puta je ta struja snažnija nego što je ona u kućanstvu!

U željezničkome prometu električna energija se, osim za vuču, koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava. Zbog toga se električni vodovi nalaze posvuda, a ne samo na elektrificiranim prugama! Zato HŽ Infrastruktura apeliramo na sve, a osobito mlađu populaciju, da budu svjesni kolika opasnost prijeti od strujnog udara. Također, upozoravaju se svi da nitko ne smije neovlašteno boraviti na željezničkome području koje nije označeno za slobodno kretanje i prelazak preko pruge. Jer, kao što to pokazuju crne statistike, cijena jednog selfija ili dokazivanja pred prijateljima može biti previsoka. Više o ovoj temi doznajte na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture na adresi hzinfra.hr.

Što se ne smije raditi uz željezničku prugu?

  • Strogo je zabranjeno igrati se uz prugu ili na mostovima kojima prolazi pruga, penjati se na stupove kontaktne mreže te dirati signalne ili druge uređaje uz prugu!
  • Strogo je zabranjeno bacati predmete na prugu ili na električne vodove jer to može oštetiti izolatore ili električni vod te uzrokovati njegov pad na zemlju i strujni udar!
  • Da bi se dogodio strujni udar dovoljno je doći u zonu opasnosti koja započinje na visini od 3 metra od zemlje. A već samo prilaženje žicama kontaktnih vodova na blizinu manju od 2 metra smrtno je opasno!
  • Strogo je zabranjeno i osobito opasno penjati se na parkirane vagone i neovlašteno hodati po pruzi i približavati se konstrukcijama mreže pod visokim naponom zbog vrlo snažnih električnih polja u blizini dijelova nadzemnih konstrukcija pod naponom i u neposrednoj blizini tračnica!

Tagged