trg republike hrvatske, zagreb - listopad 2020.

Obavezne maske na otvorenom prostoru gdje nije moguća fizička distanca

U Gradu Zagrebu su u posljednja 24 sata (od 12. do 13. listopada 2020.) zabilježena 84 nova slučaja zaraze korona virusom i izrečeno je 748 mjera samoizolacije. Također, pozitivan nalaz potvrđen kod pet učenika osnovnih i šest učenika srednjih škola te jednog njegovatelja. Stoga je mjera samoizolacije određena za 103 učenika osnovnih i 145 učenika srednjih škola.

U karanteni Grada Zagreba u Tomislavcu na Sljemenu trenutno je 27 osoba, a Zagreb trenutno ima 935 aktivnih slučajeva i 4189 osoba u samoizolaciji. Također, odlučeno je da je obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski i na otvorenim prostorima, i to tamo gdje nije moguće održavanje fizičke distance od minimalno dva metra!

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je i da je zagrebački Stožer civilne zaštite, na prijedlog Štampara i uz suglasnost gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, donio program mjera za grad Zagreb po kojima je obavezno nošenje zaštitinih maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni i drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja.

Zvonimir Šostar je dodao i da se povećava broj vozila u javnom gradskom prijevozu (tramvaji i autobusi) s obzirom na kapacitete ZET-a. Uz to, pojačava se i mjera nadzora na neformalnim okupljanjima u Zagrebu kao što je to ispred HNK-a, gdje je zabilježeno deset osoba pozitivnih na korona virus, ispred ugostiteljskih objekata (pogotovo u centru grada u dane vikenda), u studentskim naseljima i drugdje.

Organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera

“Imamo neformalno okupljanje, javno okupljanje je ustavna kategorija i ne možete je zabraniti. Ako se ponašate odgovorno, morali bi oni i koji se okupljaju shvatiti situaciju. Ako se ne budu pridržavali uputa, bit će upozoreni. Razumijem potrebu za socijalizacijom, ovo su iznimni uvjeti, u ovom trenutku neće policija kažnjavati, ići će s mjerama upozorenja”, dodao je Šostar.

Donesena je i odluka da se od 14. do 28. listopada 2020. godine obustavljaju posjeti svim korisnicima domova za starije, kao i izlazak korisnika izvan domova,a omogućit će se odlazak u obitelj dulje od pet dana uz obaveznu dostavu negativnog nalaza na korona virus i obaveznu samoizolaciju od dva tjedna po povratku u dom.

Pripreme za blagdan Svih svetih

“Već 24. listopada 2020. zbog blagdana Svih svetih kreće pojačan broj autobusa i tramvaja prema područjima gdje su groblja. Molimo sugrađane da planiraju odlazak da se izbjegne najveća gužva”, poručili su iz Grada. Tako će ZET voziti s 30 posto većim kapacitetima.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -