autobusna linija 268 zagreb (glavni kolodvor) - velika gorica - lipanj 2017.

Noćni polasci autobusne linije 268 koji povezuju Zagreb i Veliku Goricu ponovo u prometu

ZET vraća noćnu autobusnu liniju 268 između Zagreba (terminal Glavni kolodvor) i Velike Gorice ponovo u promet, a to obrazlaže ovim riječima: “Kako bi se zadovoljile potrebe građana Zagreba i Velike Gorice, koji uobičajeno koriste autobusnu liniju 268, temeljem dogovora ZET-a i Grada Velike Gorice, od ponedjeljka, 28. rujna 2020. godine, uz već ranije uspostavljene dnevne polaske, na navedenoj liniji ostvarivat će se i noćni polasci. Podsjetimo, noćni prijevoz (kao i sav ostali) ukinut je zbog pandemije korona virusa, a uspostavljanjem normalizacije prometa, taj segment javnog gradskog prijevoza nije vraćen.


“Noćne linije, kao i noćni polasci na području cijele prometne mreže bili su obustavljeni uslijed okolnosti prouzročenih aktualnom epidemiološkom situacijom. Sukladno jesenskom voznom redu koji je na snazi od 3. rujna 2020. godine, odnosno povećanoj prometnoj potražnji što podrazumijeva i potrebu za proširenjem usluge, odnosno broja polazaka, na liniji 268 nema očekivanih noćnih polazaka jer obim usluge definirane važećim dodatkom Ugovora o pružanju javnog prijevoza ne obuhvaća tu količinu polazaka. Sukladno važećem Ugovoru, noćni polasci na liniji 268 trenutno se ne ostvaruju, iako je ZET spreman u svakom trenutku za proširenjem usluge javnog prijevoza, a što u najvećoj mjeri ovisi o naručitelju, odnosno Gradu Velikoj Gorici s čijim su predstavnicima pregovori u tijeku. Prioritet je svakako pružanje usluge sukladno potrebama građana te zadovoljstvo korisnika prijevozničkom ponudom, no ZET ne može izlaziti iz okvira trenutnog sporazuma i obavljati uslugu za koji nisu podmireni troškovi-kažu u ZET-u”, izvijestili su iz ZET-a obrazlažući neuvođenje noćnih polazaka.No, Grad Velika Gorica tvrdi da su noćni polasci definirani važećim Ugovorom te su reagirali priopćenjem: “Ugovorom je između ostalog definiran obim usluge javnog prijevoza, broj linija i polazaka sukladno potrebama putnika, koji uključuje i noćne polaske.”

Ovo natezanje ZET-a i Velike Gorice traje već neko vrijeme. Naime, Velika Gorica tvrdi da joj je ZET-ova usluga postala preskupa, a da “Grad već neko vrijeme traga za novim modelom javnog gradskog prijevoza”.

Godišnje je Veliku Goricu subvencija ZET-a koštala oko 10 milijuna kuna, a zbog novih, dodatnih troškova taj iznos sada raste i do 24 milijuna kuna godišnje, što Veliku Goricu dovodi u pitanje isplativosti tog troška.

Raspored noćnih polazaka linije 268

Zagreb (Gl. Kolodovor)Velika Gorica
– 0.05
– 0.30
– 1.35
– 2.40
– 3.45
– 0.05
– 0.35
– 1.00
– 2.05
– 3.10

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged