trg kralja tomislava, zagreb - rujan 2017.

Ne budite pokretna meta napadača – policija savjetuje moguće žrtve drskih krađa

Otimanju skupocjenog nakita, torbice, mobitela, novčanika prethodi stvorena “prigoda” odnosno situacija koja pogoduje toj vrsti kaznenog djela. Obično se dvojica ili više počinitelja pretvaraju u “slučajnog prolaznika”, a u stvarnosti vrebaju priliku i čekaju prigodu da naiđe neka osoba – potencijalna za ostvarenje drske krađe. Namjera je da se žrtva presretne ili zaskoči te da joj se silovito otme uočeni predmet i hitro nestane, pri čemu općenito izbjegavaju situaciju borbe zbog vlastite nesigurnosti. Obično se odvaže naglo i neprimjetno približiti na udaljenost koja im omogućava drsko otimanje torbice, kidanju nakita ili drskoj krađi nekog drugog predmeta, a nakon čega se daju u bijeg.

Način počinjenja bude iznenadan i neočekivan, tako da se žrtva ne uspije ni snaći kada se počinitelj dadne u bijeg sa plijenom. Zbog takvog impulzivnog efekta, prepadnuta se žrtva kasnije obično ne može sjetiti osobnog opisa napadača, detalja događaja i pravca kretanja odnosno bijega počinitelja. Bitni čimbenik počinjenja je iznenađenje te izbjegavanje izravnog sukoba s oštećenim, a sam čin se često pomno i ne planira.

Riječ je o tipično velegradskom deliktu koji se uobičajeno čini na javnim mjestima od parkova, parkinga, ulica, haustora, pothodnika, groblja, autobusnih stajališta pa do javnih WC-a, kolodvora, podzemnih garaža

Kako ćete spriječiti ovu vrstu napada?

  • pokušajte izbjegavati osamu i mjesta na kojima nema čestih prolaznika i vremena kada je frekvencija prolazaka mala;
  • hodajte u društvu, to ponekad može biti otegotna okolnost počinitelju, kojeg će možda odvratiti od prvotne namjere;
  • pokušajte preventivno promišljati o tome da li bi mogli biti moguća meta napadača;
  • u slučaju počinjenja drske krađe pokušajte zapamtiti što više detalja o događaju odnosno počinitelju;

Navodimo ovaj slučaj samo za primjer – 10. rujna 2020. godine oko 19.10 sati, u Dubravi, u Aleji Blaža Jurišića, na ulici, nepoznati je počinitelj prišao 58-godišnjakinji te joj s vrata strgnuo lančić. Materijalna šteta iznosi više tisuća kuna. Dvadesetak minuta kasnije u Pernatskoj ulici, na ulici, nepoznati je počinitelj prišao 76-godišnjakinji te joj s vrata strgnuo zlatni lančić oštetivši ju za više tisuća kuna.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -

1 thought on “Ne budite pokretna meta napadača – policija savjetuje moguće žrtve drskih krađa

Comments are closed.