divlja patka :: visokopatogena influenca ptica :: 2022.

Naredba o mjerama za sprječavanje bolesti influenca ptica stupila je na snagu 22. studenog 2022.

Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja bolesti influenca ptica na području Republike Hrvatske stupila je na snagu u utorak, 22. studenog 2022. godine te je objavljena u Narodnim novinama broj 135/2022. Mjere se odnose na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama. To je jako bitno kako bi se spriječio svaki njihov kontakt s divljim pticama. Vodena perad, a to su patke i guske, moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Također, obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.


U zonama ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja) određenima zbog pojave visokopatogene bolesti influenca ptica na području Zagrebačke županije, zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda i drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. U svrhu ranog otkrivanja visokopatogene influence ptica iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Ovim putem Ministarstvo poljoprivrede apelira na odgovorno ponašanje svih posjednika peradi i ptica u zatočeništvu. Također, moli sve da se pridržavaju odredbi Naredbe kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi. Time se sprječava širenje ove bolesti i umanjuju mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito. Također, Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507. Na taj broj građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica. Više o ovoj bolesti koja pogađa perad doznajte ovdje.

Tagged