muzej za umjetnost i obrt zagreb / srpanj 2013.

Muzej za umjetnost i obrt se obnavlja sredstvima iz EU Fonda solidarnosti

Godinu dana nakon velikog zagrebačkog potresa koji je teško oštetio Muzej za umjetnost i obrt otvara se novo, značajno poglavlje njegova djelovanja. Započinje obnova i osuvremenjivanje cijele zgrade Muzeja. Temeljem javnog poziva Ministarstva kulture i medija za dodjelom financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine, MUO je potpisao ugovor o bespovratnim sredstvima koja su mu dodijeljena iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Muzeju su odobrena sredstva za obnovu infrastrukture i zaštitu muzejske građe. Od ukupne svote gotovo 66 milijuna kuna ide za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade. One obuhvaćaju izvođenje radova osiguranja i stabiliziranja te radova primarne obnove. 740 tisuća kuna ide za provedbu mjera zaštite muzejske građe. Ovim sredstvima započeti će se I faza projekta obnove koja je bila neophodna i prije potresa.

“Riječ o velikom i povijesno važnom trenutku za Muzej za umjetnost i obrt koji 141. godinu od osnutka te 133 godine od izgradnje muzejske zgrade kreće u prvu, najveću i najtemeljitiju obnovu. Time će doslovno postati muzej 21. stoljeća, odnosno muzej budućnosti kakav i zaslužuje biti”, rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a.

Početak radova na objektu očekuje se na jesen 2021. godine. Završetak prve faze obnove predviđa se za kraj svibnja 2022. do kada je rok za završetak radova konstrukcijske sanacije. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Muzej za umjetnost i obrt potpisao je sa Ministarstvom kulture i medija nekoliko tjedana prije obilježavanja godišnjice zagrebačkog potresa. Danas, na prvu goišnjicu potresa, pravi je trenutak za njegovo objavljivanje. Više o Muzeju doznajte na mrežnim stranicama na adresi muo.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -