mihael zmajlović - sdp zagrebačka županija - travanj 2021.

Mihael Zmajlović osigurat će besplatne udžbenike učenicima srednjih škola

Mihael Zmajlović, kandidat SDP-a za župana Zagrebačke županije na lokalnim izborima 2021., u Samoboru je najavio besplatne udžbenike za učenike srednjih škola Zagrebačke županije. Kako prosječna cijena kompleta udžbenika iznosi više od 2.000 kuna, omogućavanje besplatnih udžbenika bi značilo priličnu uštedu za jednu obitelj. Srednje škole u županiji pohađa oko 3.000 učenika, a Zmajlović smatra da je moguće izdvojiti sredstva za njihove udžbenike.

“Gotovo polovica učenika koji pohađaju osme razrede osnovnih škola, odabiru srednju školu u Zagrebu. Jedan od razloga je i taj što Grad Zagreb osigurava učenicima besplatne udžbenike. Mladima želimo ponuditi kvalitetnije uvjete obrazovanja, a škole koje imaju u svojoj sredini učiniti atraktivnijima. To možemo kvalitetnim obrazovnim programima koji su usklađeni s potrebama tržišta rada, ali i kroz ovakve modele financijske pomoći”, rekao je Mihael Zmajlović.


Zagrebačka županija je prije godinu dana iz nepoznatih razloga odlučila da neće financirati radne bilježnice za osnovne škole. O sufinanciranju srednjoškolskih udžbenika nikad nije niti razmišljala. Školstvo nisu samo zidovi. Školstvo su i programi i udžbenici, koji aktualnoj vlasti nisu predmet interesa. Ali jesu građanima”, dodao je Zmajlović.

Potvrdio je to činjenicom kako su građani, u provedenim istraživanjima o prioritetima u području obrazovanja, istaknuli tri ključne teme. Jednosmjensku nastavu, produženi boravak i besplatne udžbenike u školama. Budući da Županija ima ovlasti u obrazovanju, prijedlozi i potrebe građana kako omogućiti najbolje moguće uvjete za školovanje, moraju biti prioritet županijskoj vlasti.

Mihael Zmajlović planira cjelovito unaprijediti obrazovanje u Zagrebačkoj županiji

“Ako djeca u srednjim školama u Zagrebu mogu imati besplatne udžbenike, onda mogu i djeca u srednjim školama Zagrebačke županije. Pogotovo ako to građani prepoznaju kao stvarnu potrebu”, zaključio je Zmajlović.

Zmajlovićev program pod nazivom Županija kakvu trebam u dijelu koji se tiče obrazovanja, osim besplatnih udžbenika za srednje škole, uključuje i organizaciju produženog boravka u školama u svim sredinama. Također, uvest će se građanski odgoja u škole i izgradit će se škole tamo gdje je to zbog velikog broja djece zaista potrebno. Uvest će se jednosmjenska nastava kao standard kao i stipendiranje učenika i studenata deficitarnih zanimanja. O Mihaelu Zmajloviću doznajte na Wikipediji.

Tagged