mihael zmajlović - sdp zagrebačka županija - 2021.

Mihael Zmajlović će kao župan Veliku Goricu proglasiti središtem Županije

Mihael Zmajlović namjerava, kao budući župan, učiniti Veliku Goricu glavnim gradom Zagrebačke županije. Također, kroz decentralizaciju i bolju organizaciju osigurati pokrivenost županijskih službi na području svih 9 gradova i 25 općina. Najave su to poteza koje će povuči kada pobijedi na svibanjskim lokalnim izborima.

Zagrebačka županija je jedina županija u Republici Hrvatskoj koja nema sjedište na svojem teritoriju, već na području drugog grada. Naime, radi se o Zagrebu, koji ima status grada i županije. Ključne se odluke donose u hotelu, a aktualni župan Stjepan Kožić, već 20 godina, vlada načinom na koji je otuđio Županiju od svojih stanovnika”, rekao je Zmajlović.


Istaknuo je kako je i najavu svoje kandidature organizirao upravo ispred zagrebačkog hotela, kako bi i simbolički ukazao da je nakon 20 godina došlo vrijeme za check-out, odnosno odjavu iz hotela i staromodnog vođenja županijom.

“Svaki grad i općina mogu imati svoje mjesto u sustavu upravljanja županijom. Umjesto skupe najamnine, treba iskoristiti prazne državne i gradske prostore te približiti službe građanima kroz digitalizaciju usluga. Turistička zajednica ili poduzetnički centar trebaju funkcionirati kao uredi za van. Velika Gorica kao najveći grad treba postati sjedište županije”, dodao je Mihael Zmajlović.

Trenutno je u Zagrebačkoj županiji zaposleno oko 300 ljudi koji sjede na tisućama kvadrata unajmljenog uredskog prostora

“Imamo situaciju da pročelnica ima svoju kancelariju, uz nju je tajnica koja ima svoju kancelariju i tako u nedogled. Uz to, tu su i kilometri hodnika. To je u današnje vrijeme potpuno ne racionalan način korištenja prostora. Istovremeno, u Velikoj Gorici ima praznog i neiskorištenog prostora, od kojih je dio i u državnom vlasništvu. I u drugim gradovima ima puno neiskorištenog prostora, pogotovo u starim zgradama koje propadaju, a kroz davanje javne namjene mogu se povući sredstva za njihovu obnovu”, istaknuo je Zmajlović i naglasio primjer Svetog Ivana Zeline, čiji centar grada ima problem sa zgradama koje su pod konzervatorskom zaštitom i rješenje za njihovu obnovu je upravo davanje javne namjene.

“Važno je napraviti decentralizaciju i odjele što više razmjestiti diljem županije. Građanima osobni dolazak do službenika treba svesti na minimum i kroz pametna rješenja bolje ih povezati i ponuditi digitalne usluge. Turistička zajednica Zagrebačke županije umjesto u uredima u Preradovićevoj ulici u Zagrebu treba funkcionirati po principu ureda za van i seliti se po gradovima, gdje ionako postoje prostori TZ-a. Razvojna agencija i poduzetnički centar su sada u Ulici grada Vukovara, a više bi imalo smisla da su u Svetoj Nedelji i Samoboru, koji su mjesta od velikog interesa za investitore”, rekao je kandidat SDP-a.

Mihael Zmajlović smatra da onim investitorima koji zbog nekog razloga ne realiziraju svoju investiciju, ne smije se dopustiti da odu

“Treba im prezentirati i druge poslovne zone i pomoći da se investicije realiziraju na području Zagrebačke županije. Ovakvih primjera ima puno, a moj plan je sve decentralizirati, kako bi koristi imali svi gradovi, uz ove nabrojene i Zaprešić, Vrbovec, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Dugo Selo te općine poput Brdovca i drugih”, rekao je Zmajlović.

Za sve ovo potrebne su i određene formalne radnje. Stoga, Zmajlović najavljuje da će, čim postane župan, inicirati izmjenu statuta Zagrebačke županije i promjenu zakonske regulative, koja će omogućiti da Velika Gorica bude sjedište i glavni grad Zagrebačke županije, a da se, također, kroz decentralizaciju i bolju organizaciju osigura pokrivenost županijskih ureda na cijelom području. Na taj način bi koristi imali stanovnici u svih 9 gradova i 25 općina Zagrebačke županije. Više o Zagrebačkoj županiji doznajte na Wikipediji.

Tagged