zračna luka franjo tuđman zagreb / travanj 2017.

Međunarodna zračna luka Zagreb reagira na prigovore Croatia Airlinesa

Od 2013. godine, tj. od samog početka koncesijskog razdoblja Međunarodna zračna luka Zagreb u stalnoj je komunikaciji sa različitim zrakoplovnim tvrtkama diljem svijeta. Ponajprije radi procjene tržišnih uvjeta, ali i razumijevanja potreba zrakoplovnih kompanija. Tu su i nastojanja za širenjem mreže destinacija i povećanjem broja prometa i putnika u Zagrebu.

Pandemija koronavirusa izrazito je negativno utjecala na zračni prijevoz na globalnoj razini i zagrebačka zračna luka tu nije iznimka. Međunarodna zračna luka Zagreb je 2020. godinu završila ukupnim negativnim rezultatom prometa putnika od -73% u usporedbi sa 2019. godinom. A to se dosta reflektiralo na ukupne prihode zračne luke. Razmatrani su različiti scenariji za suočavanje sa problemima uzrokovanih “višom silom”, koje je MZLZ počela provoditi već na samom početku pandemije u ožujku 2020. godine.


Početne mjere odnosile su se na obustavu naplate naknade za parkiranje zrakoplova u mjesecima u kojima nije bilo prometa. U ljeto 2020. godine uveden je model poticaja za oporavak koji je osiguravao besplatno slijetanje onim zrakoplovnim prijevoznicima koji su ispunjavali kriterije propisane u modelu poticaja. Ta praksa je nastavljena i tijekom druge polovice 2020 godine. Naknadno su smanjene sve naknade za parkiranje zrakoplova tijekom zimskih mjeseci iste godine.

Međunarodna zračna luka Zagreb pokrenula je krajem 2020. Model poticaja rasta prometa ili Growth Incentive Model. To je pokrenula u cilju kako bi potaknula zrakoplovne kompanije na otvaranje novih destinacija i tako osigurala rast broja putnika u nadolazećem razdoblju. U pripremi programa poticaja ispunjeni su svi zahtjevi regulatornog okvira. Također, osigurana su potrebna odobrenja od strane relevantnih regulatornih tijela.

Međunarodna zračna luka Zagreb je model poticaja rasta prometa predstavila Airport User Committeeu

To je operativno tijelo zrakoplovnih kompanija koje koriste usluge MZLZ-a, a ono se s istim usuglasilo. Također, model je predstavljne i Agenciji za civilno zrakoplovstvo Republike Hrvatske. Nakon odobrenja od strane Agencije, Model poticaja rasta prometa objavljen je na službenim mrežnim stranicama Međunarodne zračne luke Zagreb.

Pozdravljamo inicijativu od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koja ide u smjeru potpore nastojanjima povećanja prometa u Zagrebu. O toj temi će se razgovarati i na sastanku zakazanom za početak idućeg tjedna. Podsjetimo, hrvatski zračni nacionalni prijevoznik Croatia Airlines ovih je dana prilično oštro istupio prema tvrtci Međunarodna zračna luka Zagreb, koncesionaru Zračne luke Franjo Tuđman. CA je tako istupila zbog poticaja koje je dobio Ryanair, niskobudžetni europski avioprijevoznik, i to za uspostavu svoje zračne baze u Zagrebu i pokretanje novih 12 linija.

Tagged