in memoriam: krešimir herceg (1935. - 2020.)

Krešimir Herceg, skladatelj i glazbeni producent, preminuo je u Zagrebu u 86. godini

Krešimir Herceg rođen je 1935. godine u Samoboru. Harmoniku i klavir učio je privatno, a diplomirao je ekonomiju. Od 1962. bavi se skladanjem zabavne vokalne i instrumentalne glazbe te jazz glazbe. Za potrebe radija, televizije i diskografske produkcije snimio je više od 100 naslova. Djela su mu često bila izvođena na festivalima popularne glazbe, posebno na festivalu “Kajkavske popevke” u Krapini.


Dobitnik je mnogih festivalskih nagrada te nagrade Miroslav Sedak Benčić Hrvatskog društva skladatelja za doprinos hrvatskom jazzu s albumom Moonglow Serenade, na kojem je koautor s Damirom Dičićem (2005.) Također je surađivao s glazbenicima poput Kvarteta Rucner, bandoneonista Petera Soavea i pjevačice Sally Knight.

Krešimir Herceg je 1995. godine utemeljio je tvrtku Oktava

Tvrtka je specijaliziranu za glazbenu opremu i projektiranje akustičkih rješenja, tako da je dugo bio prisutan na hrvatskoj glazbenoj sceni i kao tehnički stručnjak. Dugogodišnji je član Hrvatskog društva skladatelja u kojem je bio vrlo aktivan. Redovito je sudjelovao na skupštinama Društva te bio često viđen gost na priredbama, tribinama i druženjima u organizaciji HDS-a.

Svojim poslovnim i umjetničkim projektima bio je zaokupljen i u visokim godinama pa i u posljednjim mjesecima života. Krešimir Herceg preminuo je 8. listopada 2020. godine u Zagrebu u 86. godini života. Više o njegovim djelima doznajte na mrežnim stranicama HDS ZAMP-a.

Tagged