veterinarska stanica grada zagreba, heinzelova ulica 68 / veljača 2016.

Klasična svinjska kuga iskorijenjena u Hrvatskoj – ukinuta sva ograničenja!

U Hrvatskoj više nema opasnosti za životinje da bi mogle biti zaražene bolešću klasična svinjska kuga (KSK). Naredba o prestanku važenja “Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge” stupila je na snagu u nedjelju, 27. prosinca 2020. godine. Time je Hrvatska izbrisana sa popisa zemlja članica Europske unije u kojima su zbog izbijanja klasične svinjske kuge na snazi bile stroge mjere ograničenja stavljanja u promet živih svinja i njihovih proizvoda.

Ovom odredbom nije bila pogođena cijela Hrvatska, nego samo četiri županije. To su bile Vukovarsko-srijemska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Brodsko-posavska županija. Time je omogućen nesmetani promet živih svinja, mesa svinja i proizvoda od mesa svinja unutar Republike Hrvatske i Europske unije.


Rezultat je to dugogodišnje provedbe sveobuhvatnih veterinarskih mjera nadziranja, kontrole i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja kojim je okončano desetogodišnje razdoblje nakon zadnje pojave klasične svinjske kuge u RH.

Provedbom propisanih mjera može se spriječiti KSK, ali i ostale bolesti

Valja obratiti pažnju na obavijesti i mjere biosigurnosti koje propisuje Ministarstvo poljoprivrede, ali i veterinari. One mogu učinkovito spriječiti unos virusa ASK (afrička svinjska kuga) na naše područje. Uz to, ranim otkrivanjem pojave bolesti može se spriječiti njeno daljnje širenje. Tako će se ujedno i smanjiti negativne posljedice. Jednako tako, u svrhu održavanja statusa Hrvatske kao zemlje slobodne od KSK, vrlo je važna daljnja kontinuirana provedba nadziranja ove bolesti. Potrebno je pasivno nadziranje putem isključivanja KSK u uginulih i bolesnih svinja, uključujući i kod pobačaja. Također, tu je i aktivno nadziranje uzorkovanjem svinja sukladno Programu nadziranja klasične svinjske kuge.

“Ovo je važan dokaz izuzetne organiziranosti i uspješnosti veterinarske struke u Hrvatskoj. Ona garantira uspješno suočavanje i s budućim izazovima, od kojih svakako ističemo jedan od najopasnijih – afričku svinjsku kugu. Ovim putem zahvaljujem svim dionicima sustava na ustrajnosti i suradnji u provedbi opsežnih mjera na terenu u odnosu na klasičnu svinjsku kugu, kao i na, sigurna sam, daljnjoj kvalitetnoj i angažiranoj provedbi preventivnih mjera u odnosu na afričku svinjsku kugu”, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Više o bolesti Klasična svinjska kuga (KSK)

Klasična svinjska kuga osobito je opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, no, ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi. Zadnji slučaj KSK u domaćih svinja u Republici Hrvatskoj potvrđen je u ožujku 2008. godine. Uzročnik KSK je virus svrstan u porodicu Flaviviridae – rod Pestivirus. Virus uzročnik KSK je jako zarazan, bolest se brzo širi i uzrokuje velike gospodarske štete.

Izvor zaraze su bolesne svinje preko kojih se KSK širi izravno na druge svinje koje dođu u kontakt sa zaraženima. KSK se neizravno širi putem neprokuhanog napoja, ostacima suhomesnatih proizvoda ili ljudima koji su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama preko obuće, odjeće ili ruku. Virus je moguće prenijeti kontaminiranim predmetima, opremom, prijevoznim sredstvima koja nisu odgovarajuće oprana i dezinficirana nakon svakog prijevoza svinja, gnojem, a nekad i preko drugih životinja koje su za bolest neprijemljive. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi veterinarstvo.hr.

Tagged