nevrijeme u zagrebu | policija | ulica svetog mateja dugave | 19.07.2023.

Jako nevrijeme pogodilo Zagreb u srijedu, 19. srpnja 2023. godine – poginule dvije osobe, ima puno ozlijeđenih i velika je materijalna šteta

Veliko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i snažnom kišom pogodilo je Zagreb i okolicu u srijedu, 19. srpnja 2023. godine oko 16 sati. No iako je nevrijeme trajalo kratko, zabilježena je velika materijalna šteta po cijelom Zagrebu i okolici. Nažalost, dvije osobe su poginule, a bilo je i teže ozlijeđenih. “Imamo dvije muške osobe koje su umrle uslijed pada stabala, a one su zadobile višestruke ozljede glave”, rekla je Ljupka Hitrova iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.


Nevrijeme je prekinulo skoro sav promet po cijelom gradu i to ponajviše zbog drveća koje je palo na cestu, a dodajmo i da je dio Zagreba bio nakratko poplavljen. Također, nevrijeme je uzrokovalo i nestanak struje u brojnim djelovima grada. A gradonačelnik Tomislav Tomašević je sa hitnim službama Grada održalo krizni sastanak u Vatrogasnoj postaji u Savskoj.

“Čuo sam se s državnim vrhom. Također, u komunikaciji smo s MUP-om i angažirat ćemo ih prema potrebi. Sve naše službe su na terenu i iz svih smjena smo digli ljude kako bi što prije omogućili normalno funkcioniranje Grada. Isto tako apeliram na one koji su ostali na poslu ili su kod kuće da izlaze osim u slučaju krajnje nužde kako bi oslobodili koridore za hitne službe”, rekao je gradonačelnik Tomašević. Također, gradonačelnik je izrazio sućut obiteljima poginulih u nevremenu.

Nevrijeme je prošlo, a stanje u Zagrebu se normalizira

“Važno mi je naglasiti da postoji polica osiguranja te će građani biti obeštećeni. Ne pamtim da se ovakvo nevrijeme ikada dogodilo u Zagrebu. Ovo je jednostavno nešto strašno i nezapamćeno”, dodao je Tomašević. Gradonačelnik je dodao kako je oko 85 posto javnog prijevoza i dalje obustavljeno, ali se intenzivno radi na ponovoj uspostavi prometa. A šteta koju je počinilo nevrijeme se trenutno ne može procijeniti, a sanacija će potrajati tijekom večeri i narednih dana. Dodajmo da je zapovjednik zagrebačkih vatrogasaca usporedio intenzitet ovog nevremena za zagrebačkim potresom iz 2020. godine.

Zbog nevremena koje je pogodilo Zagreb i okolicu hitne službe zaprimile su više od 700 poziva. Nažalost, među je bilo i nekoliko dojava o ozlijeđenim osobama. Dodajmo da je ovo jako ljetno nevrijeme napravilo velike probleme po gradu. Samo su vatrogasci imali više od 200 intervencija, najviše na uklanjanju stabala. Također, srušilo se i 10 dimnjaka, brojni krovovi i krovne konstrukcije.

“Županijski centar 112 Zagreb otežano komunicira sa žurnim i komunalnim službama zbog velikog broja poziva u kratkom vremenu. Tijekom nevremena je bilo više od 700 poziva u samo 45 minuta”, izvijestilo je na Ravnateljstvo civilne zaštite.

Tagged