dobrovoljno darivanje krvi / 2021.

Ivanić Grad dobrovoljnim darivateljima krvi radit će i pretragu krvne slike

Ivanić-Grad, Zavod za transfuzijsku medicinu, Hrvatski Crveni Križ i Dom zdravlja Ivanić-Grad postigli su dogovor da se svim dobrovoljnim darivateljima krvi u Ivanić-Gradu pri darivanju odmah napravi i pretraga krvne slike.

“Troškove krvnih pretraga financirat će Ivanić-Grad. Time radimo na poticanju građana na dobrovoljno darivanje krvi, ali ujedno i na boljoj zdravstvenoj zaštiti naših sugrađana. Time postajemo prvi grad u Hrvatskoj koji će na ovaj način pokušati potaknuti građane na dobrovoljno darivanje krvi”, rekao je Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada.


Navedena akcija počela je 23. ožujka 2021. godine u Graberju Ivanićkom. Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja, u dobi od 18 do 65 godina. Točnije, do 60 godina ako krv daje prvi put. A do 70 godina do dva puta godišnje i to nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine.

U Hrvatskoj muškarci, darivatelji pune krvi, smiju dati krv do četiri puta godišnje, s razmakom između darivanja od tri mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do tri puta godišnje, s razmakom između darivanja od četiri mjeseca. Građani se pozivaju da se ovoj inicijativi odazovu u što većem broju. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama Doma zdravlja Zagrebačke županije na adresi domzdravlja-zgz.hr.

Tagged