hzz - hrvatski zavod za zapošljavanje / logo 2020

Hrvatski zavod za zapošljavanje ne planira zatvaranje svojih poslovnica

Povodom napisa u pojedinim medijima o navodnom zatvaranju područnih ureda i službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje obavještava se javnost kako se radi o netočnoj informaciji.


Hrvatski zavod za zapošljavanje ne planira zatvaranje svojih poslovnica, a kako bi se ograničilo širenje infekcije korona virusom korisnici usluga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje su upućeni da službe i urede posjećuju samo u slučaju nužde te da koriste druge prikladne kanale za komunikaciju i poslovanje sa Zavodom kao što su e-pošta, telefon i portal BurzaRada.

Zavod također preporuča da se konzultacije obavljaju telefonom ili mailom, a preporučena je i odgoda individualnih savjetovanja te su korisnici obavješteni o odgodi odnosno načinu na koji mogu izvršiti navedenu aktivnost.

Do daljnjega su obustavljene:

 • sve vrste grupnih programa i radionica
 • obrazovanje nezaposlenih

Vezano uz prijavu u evidenciju nezaposlenih, obavještavamo korisnike kako je do daljnjega omogućena prijava u evidenciju nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje putem e-pošte.

Za prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba putem e-pošte potrebno je priložiti scan ili fotografiju:

 • identifikacijskog dokumenta (važeće osobne iskaznice izdane u RH, drugoj članici EGP-a ili Švicarskoj, putovnice ili boravišne iskaznice za državljanina treće zemlje)
 • potvrde o boravištu (ukoliko se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta navedenog na osobnoj iskaznici)

Također je do daljnjeg iznimno moguće podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti:

 • preporučeno poštom uz presliku identifikacijskog dokumenta (osobna iskaznica ili putovnica)
 • skenirano putem e-maila uz presliku osobne dokumentacije (osobna iskaznica ili putovnica)
 • telefonskim putem (za osobe koje nemaju mogućnost podnošenja zahtjeva na gore navedene načine)

Prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu, potrebno je priložiti:

 • ispunjeni obrazac zahtjeva za novčanom naknadom
 • dokaz o razlogu prestanka radnog odnosa (npr. odluka o otkazu ugovora o radu, obavijest o isteku ugovora na određeno…)
 • dokaz o prosjeku bruto plaće ostvarene u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa (npr. potvrda poslodavca, platne liste ovjerene od strane poslodavca)
 • presliku kartice tekućeg računa banke

Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti doći do svih potrebnih dokumenata, zahtjev će biti zaprimljen, a riješit će se po primitku cjelokupne dokumentacije. O svemu navedenom korisnici su obavješteni ili direktno ili putem službene web stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odnosno društvenih mreža.

Zavod će pružiti svu podršku korisnicima kako bi se pravodobno prijavili u evidenciju nezaposlenih i ostvarili svoja prava.

Tagged