hrvatski prirodoslovni muzej privremeno neuporabljiv nakon potresa 2020

Hrvatski prirodoslovni muzej zatvoren – potrebno 600m2 za hitnu evakuaciju građe

Nalaz je statičara nakon izvršenog izvida štete gornjogradske palače Amadeo u kojoj je smješten Hrvatski prirodoslovni muzej je “Privremeno neuporabljivo”. Vertikalna puknuća koja se se dogodila uslijedo potresa vidljiva su na vanjskim zidovima atrija Hrvatski prirodoslovni muzeja, a teška oštećenja na prvom i drugom katu zgrade trebat će učvrstiti potpornjima. Stalni postav je teško oštećen – polomljena su stakla na brojnim vitrinama iz kojih su ispali predmeti, mnogi eksponati su teško oštećeni, a brojni stakleni cilindri s beskralješnjacima nepovratno uništeni. Muzejska građa u pojedinim čuvaonicama teško je oštećena, a detaljan pregled preko milijun muzejskih predmeta trajat će mjesecima. Samo za potrebe najhitnije evakuacije bit će potrebno 600 četvornih metara prostora van palače Amadeo.

U potkrovlju gdje su smješteni radni prostori došlo je do horizontalnog puknuća drvenih greda, a dio koji nije teže oštećen je podrum te njegov dio naslonjen na gornjogradski bedem.

U Muzej posljednjih dana stižu brojne poruke podrške i ponude pomoći umirovljenih djelatnika muzeja, građana i institucija.

Iz Muzeja su poručili: “Vjerujemo da će značajna šteta koja je nastala biti uspješno sanirana uz pomoć Grada Zagreba, Ministarstva kulture i fondova Europske unije povodom skorašnje rekonstrukcije i dogradnje same palače.”

hrvatski prirodoslovni muzej - razbijene vitrine nakon potresa u zagrebu 2020.

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - -

1 thought on “Hrvatski prirodoslovni muzej zatvoren – potrebno 600m2 za hitnu evakuaciju građe

Comments are closed.