rat u ukrajini - ukrajinska zastava - 2022. - foto: max kukurudziak

Hrvatski prijevoznici daju autobuse za prijevoz izbjeglica koje je pogodio rat u Ukrajini

Najveći hrvatski prijevoznici, Arriva i Čazmatrans, kao i drugi prijevoznici okupljeni u Udrugu hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika (UHAJLP), spremni su dio svoje vozne flote staviti na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske, civilnom stožeru i hrvatskom Crvenom križu, s ciljem pružanja što kvalitetnije i brže pomoći prognanicima i izbjeglicama koje je pogodio rat u Ukrajini.

UHAJLP okuplja velike i male domaće privatne prijevozničke tvrtke. One čine hrvatski prijevoznički sustav s ogromnim kapacitetima – to su tisuće autobusa i više od 8000 radnika. Riječ je u sustavu koji ima stratešku važnost za Republiku Hrvatsku i koji bi teško opstao tijekom pandemije koronavirusa da ga Vlada svojim mjerama zadnje dvije godine nije sačuvala. Isto tako, prijevoznici su partneri i velikom dijelu lokalne i regionalne samouprave. A sada su spremni vratiti zajednici u kojoj funkcioniraju i posluju kroz pomoć u rješavanju barem dijela izbjegličke krize u kojoj se našla Ukrajina.

Rat u Ukrajini je potaknuo prijevoznike da ustupe autobuse i vozače

“Izbjeglička kriza je na vratima. Trenutno svjedočimo ogromnim gužvama i stotinama tisuća ljudi koji na različite načine bježe iz Ukrajine. Želimo dati naš doprinos u ljudstvu i vozilima jer je to naša odgovornost. Ali to je i jedini način na koji se može organizirano i učinkovito prevesti izbjeglice s ukrajinske granice na za to predviđene lokacije u Hrvatskoj”, rekao je Dražen Divjak, generalni direktor Arrive u Hrvatskoj, ispred Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika.

  • Pratite što se trenutno dešava u ratu u Ukrajini: liveuamap.com

“Brojne su hrvatske županije objavile su kako već imaju pripremljene kapacitete za smještaj stotina stradalih. Stoga ih pozivamo da nam se, u koordinaciji s civilnom stožerom, jave. A mi ćemo tada moći prevesti veći broj izbjeglica na lokacije koje su predvidjeli. Isto tako, hrvatskoj Vladi stojimo na raspolaganju za sve ostalo što je potrebno u rješavanju ove krize”, dodao je Divjak.

Tagged