hep toplinarstvo - vrelovod | foto: harry shelton - unsplash | 2023.

HEP Toplinarstvo i u 2023. godini nastavlja s radovima na revitalizaciji zagrebačke vrelovodne mreže

HEP TOPLINARSTVO sa završetkom ogrjevne sezone u 2023. nastavlja s provođenjem radova koji su dio projekta “Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba”. A početkom ovih radova, krenut će i prve ovogodišnje obustave isporuke tople vode. Podsjetimo, projekt “Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba” najveći je takav projekt u povijesti centralnog toplinskog sustava grada Zagreba, koji se provodi s ciljem povećanja energetske efikasnosti sustava i sigurnosti opskrbe toplinskom energijom krajnjih kupaca.


Ukupna vrijednost projekta je više od 92 milijuna eura, a prihvatljivi trošak projekta je 73,8 milijuna. Od tog iznosa 55,9 milijuna eura financira se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, što predstavlja više od 75 posto prihvatljivog troška. U proteklom razdoblju provođenja projekta revitalizirano je gotovo 30 kilometara zagrebačke vrelovodne mreže. Dodajmo, to podrazumijeva približno 60 kilometara vrelovodnih cijevi.

A već je revitalizirana vrelovodna mreža u naseljima Sigečica, Kruge, Vrbik, Trešnjevka, Malešnica, Srednjaci, Gajevo, Staglišće, Kruge, Savica, Borovje, Folnegovićevo, Donji Grad, Sopot, Dugave, Siget i Trnsko. Do završetka projekta preostalo je oko 40 kilometara vrelovodne mreže. To znači da će se radovi još izvoditi u naseljima Srednjaci, Utrine, Travno, Gajevo, Staglišće, Voltino, Folnegovićevo, Rudeš, Cvjetno, Borovje, Jarun, Trešnjevka, Savica, Kruge, Vrbik, Donji grad i Siget.

Tijekom radova će se koristiti najmodernija tehnologija beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi

Najveći dio postojeće vrelovodne mreže centralnog toplinskog sustava grada Zagreba izgrađen je danas zastarjelom tehnologijom klasičnog polaganja čeličnih cijevi u betonskom kanalu. Tako položene vrelovodne cijevi podložne su vanjskim utjecajima poput visoke razine podzemnih voda, mogućih propuštanja cijevi i prodora oborinskih voda u betonske kanale. To sve pogoduje propadanju cijevi i nastanku korozije te dovodi do povećanih toplinskih gubitaka i puknuća cijevi. I samim tim do prekida opskrbe toplinskom energijom.

U zamjeni zagrebačke vrelovodne mreže sada se koristi najmodernija tehnologija beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi. Time će se povećati sigurnost opskrbe te smanjiti toplinski gubici. Dodajmo, pripremni građevinski radovi revitalizacije već su započeli krajem travnja 2023. godine. I to u cilju kako bi sa završetkom ogrjevne sezone mogli započeti strojarski radovi.

Dovršetkom Projekta smanjit će se toplinski gubici za približno 28 posto. Gubici nadopune pogonske vode smanjit će se za približno 47, a broj hitnih intervencija na rekonstruiranim dionicama vrelovoda i do 90 posto. Također, smanjenje gubitaka toplinske energije će rezultirati i smanjenjem potrebe za proizvodnjom toplinske energije. A posljedično i smanjenjem emisija onečišćujućih tvari u okoliš. Predviđa se da će provođenje ovog projekta dvije godine nakon završetka provedbe rezultirati smanjenjem emisija CO2 za 11.104 tona u odnosu na opciju uobičajenog poslovanja.

HEP Toplinarstvo obavještava da će dolaziti do obustave isporuke tople vode

Zbog radova će dolaziti do povremenih obustava isporuke tople vode krajnjim kupcima. O točnim terminima obustava krajnji kupci će biti pravovremeno obaviješteni putem medija i mrežne stranice projekta na adresi vrelovod-zagreb.hr. HEP Toplinarstvo građane moli za strpljenje i razumijevanje. Naime, po završetku radova korisnici će dobiti stabilniju i kvalitetniju opskrbu toplinskom energijom.

Prva obustava isporuke toplinske energije u sklopu ovog projekta započet će u ponedjeljak, 15. svibnja. A ta obustava će trajati do ponedjeljka, 5. lipnja 2023. godine, uslijed čega će bez tople vode biti krajnji kupci u naseljima Gajevo, Staglišće i Jarun. Mijenjat će se dotrajala vrelovodna mreža duž Horvaćanske ceste blizu križanja s Ulicom Hrgovići. A zbog kompleksnosti i opsega radova, prekid isporuke tople vode ne može se organizirati na način da traje kraće.

Tagged