bicikl u ulici janka draškovića / zagreb, rujan 2016.

Europski dan bez automobila – jačanje svijesti o onečišćenju zbog uporabe automobila

Europski dan bez automobila u mnogim se europskim i svjetskim gradovima obilježava svake godine 22. rujna, s ciljem jačanja svijesti o onečišćenju zbog učestale uporabe automobila. Ovaj dan se obilježava i u mnogim hrvatskim gradovima prigodnim akcijama, a glavni je cilj jačati svijest javnosti o ozbiljnom onečišćenju zbog nepromišljene uporabe automobila. Također, obilježavanjem ovog dana potiče se povratak pješaka, biciklista i javnog prijevoza u gradskim središtima.

Zatvorene prometnice u Zagrebu na Europski dan bez automobila

Na Europski dan bez automobila, u nedjelju, 22. rujna 2019. godine, bit će zabranjen promet motornih vozila u užem središtu Grada Zagreba.

Promet motornih vozila bit će zabranjen u petak od 8 do 20 sati u središnjoj zoni Zagreba omeđenoj ulicama: Trg bana Josipa Jelačića – Bakačeva (od rotora) – Vlaška – Europski trg – Palmotićeva (zapadni rub) – Boškovićeva (sjeverni rub) – Hebrangova (sjeverni rub) – Gundulićeva (istočni rub) – Ilica (sjeverni rub) – Mesnička (istočni rub do Streljačke) – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana Josipa Jelačića.

Zagrebačka policija ističe kako će zonom zabrane prometa smjeti prometovati interventna vozila (hitna pomoć, vatrogasci i policija), komunalna vozila, vozila javnog gradskog prijevoza, TAXI vozila, vozila osoba s invaliditetom koji imaju prebivalište u zoni zabrane te biciklisti.

Biciklijada “Zagrebačka žbica”

Na Europski dan bez automobila će se u Zagrebu u 18 sati održati tradicionalna biciklijada pod nazivom Zagrebačka žbica. Policija će zajedno sa biciklistima promenadnom vožnjom po gradu upozoriti na stradavanje te kategorije sudionika u prometu.

Okupljanje biciklista predviđeno je od 16 do 18 sati na Trgu Petra Preradovića, od kuda će krenuti vožnja zagrebačkim ulicama. Kolona biciklista kretat će se u redovnom režimu prometa pod pratnjom policije brzinom oko 20 km/h.

Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti svake godine je posvećen određenoj temi iz područja održive mobilnosti. Ovogodišnja tema je Ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost, uz slogan Dijeljenjem dobivate više s naglaskom na smanjenju ukupne kilometraže motornih vozila.

Obilježavanje ovog dana inicirala je Europska unija, a osnovna ideja ove akcije je promicanje održivog prijevoza u gradovima te podizanje svijesti o koristi za okoliš, zdravlje i kvalitetu života.

Onečišćenje zraka, buka i prometna zagušenost posljedica su neodgovorne uporabe automobila u gradovima te je ovo i bio razlog da se 2000. godine 22. rujan proglasi Europskim danom bez automobila, koji se 2002. inkorporirao u Europski tjedan kretanja (mobilnosti) koji se održava od 16. do 22. rujna i završava Europskim danom bez automobila 22. rujna.

Samo prošle godine za sudjelovanje u Europskom tjednu kretanja prijavljeno je 2038 europskih i svjetskih gradova, među kojima je bilo i 18 hrvatskih te jedna općina.

Nadamo se kako će mnogi vlasnici automobila bar na današnji dan ostaviti svoje limene ljubimce u garažama i protegnuti noge te na taj način dati svoj mali doprinos u očuvanju čovjekove okoline.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -