kulturni centar za posjetitelje dugo selo :: 2023.

Dugo Selo obnovio zgradu starog Doma zdravlja te je preuredio u Kulturni centar za posjetitelje

Grad Dugo Selo proveo je EU projekt za revitalizaciju brownfield lokacija te je tako preuredio zgradu starog Doma zdravlja i prenamijenio je u Kulturni centar za posjetitelje! Projektom je izvedena rekonstrukcija i prenamjena postojeće građevine, točnije napuštene zgrade bivšeg Doma zdravlja u Dugom Selu. A tu se otvorio Kulturni centar za posjetitelje, kako bi se riješio kvalitativni i kvantitativni nedostatak javne kulturne infrastrukture.


Projekt je vrijedan nešto manje od dva milijuna eura, a za radove na ovom objektu dodijeljena su bespovratna sredstva Europske unije u iznosu od čak 85%. I dodajmo, ovaj projekt se provodio u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nenad Panian, gradonačelnik grada Dugo Selo, otvorio je Kulturni centar u srijedu, 22. ožujka 2023. godine te je tada istaknuo kako ova zgrada ima zaista dugu i zanimljivu povijest. Naime, nekada je ta zgrada bila palača, ali kasnije i zatvor, da bi tek poslije postala Dom zdravlja. I dodajmo, planiranje projekta obnove i prenamjene ove zgrade započeo je danas već davne 2011. godine. A sada, kada su radovi gotovi, raspisat će se natječaj za opremanje zgrade, za to će biti utrošeno oko milijun eura.

Godine 2017. projekt je obnovljen, a 2019. prijavljen na natječaj za EU sredstva

“I evo nas danas u novim prostorima. Kulturni centar za posjetitelje Dugo Selo bit će prostor koji će živjeti svaki dan i kroz koji će prolaziti ljudi. Uz gradske aktivnosti tu će se posjetitelji baviti poviješću, učiti, naučiti koji je užitak pisanja, slikanja, fotografiranja, pjevanja ili čitanja. Sve su to aktivnosti koje ćemo ovdje provoditi. Ovo će postati ustanova, a grad Dugo Selo regionalni centar kulture. Svi projekti koje provodimo, ulaganja koja planiramo i investicije koje su u tijeku imaju jedan cilj. A to je stvarati uvjete kojima ćemo zadržati mlade u našem gradu”, rekao je Nenad Panian.

Stara zgrada Doma zdravlja je povijesna i višestoljetna građevina u samom centru grada Dugog Sela. Tako ovaj projekt ujedno doprinosi zaštiti, obnovi, ali i valorizaciji kulturne baštine. Spomenimo da je ovaj objekt kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod oznakom P5393, a naziva se “historicistička palača s kraja 19. stoljeća čiji su prvi vlasnici bili grofovi Draškovići”.

Podsjetimo, brownfield lokacije su napuštene, prazne ili nedovoljno iskorištene nekretnine koje su se prestale koristiti u svojoj izvornoj namjeni te kao takve predstavljaju prekide u kontinuitetima gradskih slika. No, one predstavljaju i degradiranje životne sredine u sociološkom, ekonomskom, estetskom i drugom smislu.

Što će ponuditi Kulturni centar za posjetitelje Dugo Selo?

Obnovljeni objekt sa najmodernijom opremom imat će multifunkcionalnu djelatnost. A on će ponuditi:

 • stalni muzejski tj. galerijski postav sa svetomartinskom baštinom, tradicijom templarskog reda te eksponatima industrijske povijesti grada u prizemlju;
 • dvoranu Gradske vijećnice s multifunkcionalnom ulogom na katu;
 • sedam učionica za edukativne sadržaje s mobilnim pregradnim stijenama za prilagođavanje potreba održavanja skupova, koncerata i događanja u potkrovlju;
 • dodatne informacije o Kulturnom centru Dugo Selo doznajte na službenim mrežnim stranicama;

Ciljevi koji su ispunjeni završetkom ovog projekta:

 • podizanje razine kvalitete života stanovnika;
 • unapređenje kulturnog života u Dugom Selu i okolnim općinama kroz poboljšanje dostupnosti kulturnih sadržaja;
 • očuvanje kulturnog identiteta Grada i poboljšanje njegovog vizualnog izgleda;
 • podizanje svijesti o važnosti kulturne baštine i o učinkovitosti alternativnih izvora energije;
 • povećanje stručnog osoblja za rad u kulturnim ustanovama;
 • podizanje kvalitete i atraktivnosti kulturnog i kreativnog stvaralaštva u Dugom Selu;
 • razvoj kulturnog turizma i povećanje prihoda u kulturi;

Tagged