dom zdravlja zaprešić - listopad 2020.

Dom zdravlja Zaprešić prošao energetsku obnovu koja će donijeti uštedu

Dom zdravlja Zagrebačke županije – Ispostava Zaprešić završila je s energetska obnova svoje zgrade. Vrijednost radova je iznosila točno 4.742.459,85 kuna, a projekt obnove provodio se u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”. Za njega su osigurana bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.409.719,46 kuna, dok je Zagrebačka županija osigurala preostalih 2.332.740,39 kuna.

Projekt obnove Doma zdravlja Zaprešić se provodio dvije godine, a obuhvaćao je kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova koji su rezultirali korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.

“Zahvaljujući novom energetski učinkovitom omotaču godišnji račun za grijanje će biti manji za 60 posto, za rasvjetu 54 posto, dok će godišnja emisija CO2 biti manja za čak 80 posto”, rekao je župan Stjepan Kožić. Istaknuo je i da će kvaliteta boravka osoblja i pacijenata biti daleko bolja nego prije, a da će ušteđena sredstva biti prenamijenjena za unapređenje rada primarne zdravstvene zaštite.

Realizacijom planiranih kombiniranih mjera energetske učinkovitosti zgrada Doma zdravlja Zaprešić se svrstala iz dosadašnjeg razreda D u energetski razred C prema kriteriju specifične godišnje toplinske energije za grijanje te u energetski razred A+ prema kriteriju specifične godišnje primarne energije.

Uz Dom zdravlja Zaprešić, u protekle tri godine EU sredstvima su energetski obnovljene zgrade DZ Vrbovec i Jastrebarsko

Ukupna vrijednost sva tri navedena projekta je 10,3 milijuna kuna. Dodajmo da Zagrebačka županija čeka raspisivanje novog ciklusa EU natječaja za obnovu zgrada javne namjene, a na koji planira prijaviti još tri ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije – u Samoboru, Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

Više informacija o Domu zdravlja Zaprešić doznajte na mrežnoj stranici Doma zdravlja Zagrebačke županije na adresi domzdravlja-zgz.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - -