melita borić, danijela filković, andrea sili bosner - dječji vrtić zapruđe - 2020

Dječji vrtić Zapruđe kreće sa energetskom obnovom zgrade vrijednom 2.5 milijuna kuna

Projekt energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Zapruđe provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi od 2019. sa završetkom u ovoj godini u vrijednosti od 2.5 milijuna kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.1 milijuna kuna.

Provedbom energetske obnove, poboljšati će se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom neučinkovite vanjske stolarije i bravarije, kao i modernizirati sustav grijanja, hlađenja i ventilacije.

Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjiti će se godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 42.538 kWh (57%) kao i smanjiti emisije CO2 za 25 t/godišnje (65%) te će po svojim karakteristikama zgrada biti u energetskom razredu B.

“Zgrada Dječjeg vrtića Zapruđe izgrađena je prije 51. godinu. Površina korisnog grijanog prostora zgrade je 710 metara kvadratnih. Energetskim pregledom utvrđeno je da se zgrada u zatečenom stanju prema pokazateljima ukupne potrošnje energije svrstava u energetski razred F, a prema pokazatelju utroška toplinske energije u energetski razred D. Nakon obnove, zgrada vrtića će prema pokazatelju utroška ukupne primarne energije imati energetski razred C, a prema pokazatelju utroška toplinske energije energetski razred B. Radi se o ukupnoj energetskoj uštedi od gotovo 58%, te smanjenju emisije CO2 za 61%. Možemo reći da će se svim ovim mjerama povećati kvaliteta prostora u kojem borave djeca i zaposlenici, uz istovremenu znatnu uštedu energije, a posljedično, i uštede u financijskom smislu”, rekla je voditeljica projekta Andrea Sili Bosner.

Dječji vrtić Zapruđe započeo je svoj rad kao podružnica Dječjeg Centra Novi Zagreb u rujnu 1968. godine. Danas vrtić ima ukupno tri objekta u kojima su smještene 22 odgojne skupine i 485 djece.

Energetska obnova Dječjeg vrtića Zapruđe donijet će višestruku dobit. Prva je energetske učinkovitost i racionalno trošenje resursa ubuduće. Najvažnija dobrobit je povećanje sigurnosti življenja djece i odraslih, kao i svih sudionika u odgojno – obrazovnom procesu. Uz prethodno uređenje igrališta spravama i rekvizitima za boravak na zraku, energetska obnova pridonijet će kvaliteti objekta, ali i samoj ljepoti objekta i naselja Zapruđe“, rekla je ravnateljica vrtića Danijela Filković.

U energetsku obnovu uključene su 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba sa čijom realizacijom se planira smanjiti potrošnja energije za više od 50 % u tim zgradama, smanjiti emisije CO2 kao i koristiti obnovljivi izvori energije.

“Od 2015. godine krenuli smo kontinuirano s energetskim obnovama. Prvi vrtić koji se obnovio je bio Dječji vrtić Pčelica u Gornjoj Dubravi. Tu se odmah vidjela velika korist, kao i samo zadovoljstvo korisnika. Energetska obnova je nešto trajno, zgrada dobiva tu kvalitetu da praktički iz neke stare zgrade ponovno dobijete novu zgradu. U program energetske obnove uključene su 84 zgrade obrazovanja. Od toga je 47 dječjih vrtića, gdje smo do sada već završili obnovu na 34 zgrade, što je doista vrlo dobar rezultat. Krenuli smo od vrtića, jer tamo su naši najmlađi i tamo se treba vidjeti da je dobrobit itekako velika”, rekla je pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Melita Borić.

Sveukupno je planirana investicija od 805 milijuna kuna, a izvori financiranja su proračunska sredstava, EU fondovi i povoljna kreditna sredstva. Od planiranog, do sada su završene energetske obnove na 52 zgrade na kojima su ostvarene uštede energije za više od 14.200 MWh/godišnje i smanjene emisije CO2 za više od 3.100 t/CO2 godišnje. Za realizaciju programa energetske obnove, do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnog i EU fondova za 45 zgrada u iznosu od 162.245.968,87 kn.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -

1 thought on “Dječji vrtić Zapruđe kreće sa energetskom obnovom zgrade vrijednom 2.5 milijuna kuna

Comments are closed.