davor nađi - fokus - 2021.

Davor Nađi, kandidat za gradonačelnika Zagreba, predstavio model ušteda

Davor Nađi, saborski zastupnik i predsjednik stranke Fokus, predstavio je model ušteda od 3,2 milijarde kuna unutar Gradske uprave Grada Zagreba, proračunskih korisnika i Zagrebačkog Holdinga. Nađi tvrdi kako je financijska stabilnost Grada Zagreba upitna zbog neučinkovitosti i netransparentnosti sustava unutar Gradske uprave i Zagrebačkog Holdinga.

Nađi napominje kako u upravnim tijelima Grada Zagreba radi oko 3.300 ljudi. To je porast viši od 13%, u odnosu na razdoblje od prije pet godina i 2.860 zaposlenih. Dodajmo da taj broj ne uključuje proračunske korisnike i zaposlenike gradskih poduzeća. Kada uključimo i te sustave, dolazimo do broja od čak 32.000 zaposlenih.


Kadrovsku zagušenost i neučinkovitost sustava Nađi pojašnjava na sljedeći način: “Grad Zagreb za plaće izdvaja skoro 5 milijardi kuna. U tu cifru ne ulaze plaće Holdinga i ZET-a. Čak i kad bi se izdvojile plaće za obrazovanje koje dolaze iz proračuna središnje države, to je i dalje oko 3,2 milijarde kuna. Ta cifra se može smanjiti.”

Govoreći o kadroviranju, kandidat Fokusa za Zagrebačkog Gradonačelnika Davor Nađi smatra da je već 2016. godine bilo previše zaposlenih u Gradskoj upravi. Tada se za plaće izdvajalo oko 700 milijuna manje nego danas, točnije 2,5 milijardi kuna. Problem bi se, kaže, riješio tako da bi fokus bio na smanjenju broja zaposlenih, a pritom bi plaće ostale netaknute.

Davor Nađi tvrdi da bi se procesom smanjenja zaposlenih uštedilo oko 650 milijuna kuna

“Broj od 32.000 zaposlenih, koliko Grad Zagreb danas broji u upravnim tijelima, proračunskim korisnicima i gradskim poduzećima, planiramo smanjiti na maksimalno 28.000. Proces će biti proveden u tri faze: kroz otpuštanje zaposlenika na izmišljenim radnim mjestima, kroz otpremnine za raniji odlazak u mirovinu te kroz otkaze uz otpremninu, zaposlenicima koji postanu tehnološki višak. Rok provedbe za prve dvije stavke je šest mjeseci, dok je za zadnju stavku rok godina i pol do dvije”, rekao je Nađi.

Optimizacija i digitalizacija procesa također će rezultirati potrebom za manjim brojem zaposlenika i napraviti temelj za vrednovanje rada. Od navedene uštede od 650 milijuna kuna, 150 milijuna kuna rezervirano je za nagrađivanje zaposlenika, koji kvalitetno odrađuju svoj posao. To će određivati sustav vrednovanja, koji će biti uveden kao mjera transparentnosti. Prostora za uštedu Davor Nađi vidi i kroz materijalne rashode, natječaje, subvencije te imovinu. Ukupni rashodi su u deset godina udvostručeni s 6,3 milijarde na 12,8 milijardi kuna. Detaljni plan ušteda koje predlaže Davor Nađi možete preuzeti ovdje, a više o Davoru i kandidaturi na Lokalnim izborima doznajte na njegovoj Facebook stranici.

Tagged