crkva u kravarskom :: crkva svetog križa kravarsko :: 2023.

Crkva u Kravarskom je nanovo izgrađena u svega godinu dana i tri mjeseca

Ponovo je izgrađena crkva u Kravarskom! Dodajmo da se crkva svetog Križa izgradila u svega godinu dana i tri mjeseca, a trenutno je u tijeku unutarnje uređenje. I dodajmo, posvećenje crkve planirano je za prvu nedjelju nakon Uskrsa, točnije, 16. travnja 2023. godine. Zagrebačka županija temeljem javnog poziva za njenu izgradnju dodijelila je 1,4 milijuna eura, a građevinu je crkve u pratnji načelnika općine Kravarsko Vlade Kolareca obišao župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.


“Neizmjerno mi je drago što se nova crkva u Kravarskom izgradila po planu. Veselim se što će ona uskoro opet biti središte vjerskog života ovoga kraja“, rekao je Stjepan Kožić istaknuvši kako će Zagrebačka županija dodijeliti dodatnih 250.000 eura kako bi financijska konstrukcija bila u potpunosti zatvorena.

  • PROČITAJTE VIŠE:

“Od travnja prošle, 2022. godine, kada smo raspisali javni poziv za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom, za što nam je Vlada Republike Hrvatske oslobodila decentralizirana sredstva pa do danas je potpisano 75 ugovora u vrijednosti 16,6 milijuna eura“, rekao je Kožić, dodavši kako je za područje općine Kravarsko potpisano 8 ugovora ukupne vrijednosti 1,8 milijuna eura. A uz crkvu tu su još drugi projekti, poput sanacije Doma kulture, kapele, mrtvačnice i dr.

Crkva u Kravarskom je jedna od šestotinjak oštećenih objekata u potresu

Župan Stjepan Kožić podsjetio je i kako su na području Zagrebačke županije u tijeku radovi na sanaciji prometne infrastrukture. Tako se obnavljaju mostovi, ceste i klizišta u vrijednosti 64 milijuna eura koji su osigurani iz Fonda solidarnosti EU.

Načelnik općine Kravarsko Vlado Kolarec uputio je zahvalu Zagrebačkoj županiji i Vladi Republike Hrvatske na financijskoj pomoći. A posebno je istaknuo doprinos obrtnika i tvrtki s područja općine Kravarsko koje su se uključile u izgradnju. Vezano uz obnovu obiteljskih kuća, Kolarec je istaknuo kako je u Kravarskom nakon potresa stradalo šestotinjak objekata. U obnovu se krenulo odmah, a danas je još devet obitelji u montažnim objektima.

“Prva crkva koja je izgrađena na starim temeljima seže još tamo u 18. stoljeće. U Drugom svjetskom ratu bila je porušena druga crkva, a sada u ovom tisućljeću gradimo novu crkvu. Nadam se kako će ova trajati i duže od 100 godina“, rekao je velečasni Siniša Blatarić, dodavši kako se svi župljani se vesele danu posvete nove crkve. Više o općini Kravarsko doznajte na mrežnim stranicama općine na adresi kravarsko.hr.

Tagged