čistoća zagreb | kamioni za odvoz komunalnog otpada | 2024.

Čistoća dobila devet novih kamiona za odvoz komunalnog otpada kao i za potrebe rada samih reciklažnih dvorišta

U najmodernijem reciklažnom dvorištu u gradskoj četvrti Podsused – Vrapče, gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je devet novih kamiona koje je dobila Čistoća, podružnica Zagrebačkog holdinga, za odvoz komunalnog otpada kao i za potrebe rada samih reciklažnih dvorišta. A pritom je gradonačelnik dodao je da Čistoća ukupno dobija novih 46 specijaliziranih vozila ukupne vrijednosti 12,3 milijuna eura.

“Ukupno u Zagrebu imamo 21 reciklažno dvorište. U travnju je u Lučkom otvoreno još jedno novo, a do kraja 2024. godine otvoreno će biti i novo mobilno reciklažno dvorište u Kašini. Dodat ću da se broj njihovih korisnika više nego udvostručio. Točnije, sa 174.000 građana u 2022. porastao je na čak 385.000 korisnika u 2023. godini”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Ovih devet kamiona za odvoz komunalnog otpada je samo prva faza. A do ljeta 2024. godine bi ih trebalo doći ukupno čak 46. Nova vozila su opremljena naprednim sustavima za pražnjenje standardiziranih spremnika, što olakšava posao radnicima i povećava broj lokacija koje pojedini kamion može obuhvatit. A u konačnici unaprijeđuje kvalitetu usluge za građane”, rekao je Davor Vić, direktor Čistoće.

Čistoća bilježi smanjenje prikupljene količine komunalnog otpada za četvrtinu

Gradonačelnik Tomašević podsjetio je i da je u prvih godinu dana od uvođenja novog sustava prikupljanja otpada, količina miješanog komunalnog otpada smanjena za četvrtinu. Također, povećala se količina odvojeno sakupljenog otpada. I to plastike za 59, biootpada za 67 i papira za 13 posto. U ovom trenutku je postavljeno i 90 podzemnih spremnika na 25 lokacija u centru grada. A u tijeku je javna nabava za polupodzemne spremnike s planom da do kraja ove, 2024. godine, krene ugradnja 600 spremnika na 200 lokacija širom cijelog grada. Do sada su postavljena i 142 tipizirana boksa, a njihov broj se stalno povećava.

Nedavno je počela i podjela žutih spremnika za plastiku i metal obiteljskim kućama, uz do sada podijeljenih oko 6.000 komada. A nakon toga će prestati potreba za korištenjem žutih vrećica od strane obiteljskih kuća. U posljednjih 18 mjeseci prodano je oko 33 milijuna ZG vrećica te je izrečeno 13.139 kazni zbog nepropisnog odlaganja otpada. Ujedno, zaposleno je 150 dodatnih komunalnih radnika te se kontinuirano ulaže u njihova materijalna prava. “Sve ovo smo napravili unatoč inflaciji uz najjeftiniju uslugu odvoza otpada u sjevernoj Hrvatskoj. Ali i istodobno s najvećim brojem odvoza u kontinentalnoj Hrvatskoj“, zaključio je gradonačelnik Tomašević. Više o aktivnostima tvrtke Čistoća doznajte na mrežnim stranicama na adresi cistoca.hr.

Tagged