botanički vrt - glavni ulaz - studeni 2012.

Botanički vrt dobio Sjenatu šetnicu – spaja Most zaljubljenih i Runjaninovu

Botanički vrt je prvi put od svog osnutka 1889. godine dobio svoju južnu ogradu – Sjenatu šetnicu u obliku pergole. Riječ je o šetnici dužine 320 metara koja spaja pješački most – Most zaljubljenih – na Miramarskoj cesti i Runjaninovu ulicu. Šetnica građanima pruža mogućnost prolaska kroz Botanički vrt umjesto da hodaju željezničkim nasipom.

Ovo šetalište će imati trostruku ulogu – bit će južna ograda Botaničkog vrta, posebna konstrukcija za veliku zbirku penjačica i trajni pješački koridor neovisan o radnome vremenu vrta.


Sjenata šetnica je izgrađena od čeličnih elemenata, a služit će za uzgoj bogate i vrijedne zbirke penjačica iznimno važnih za sveučilišnu nastavu botanike, hortikulture, farmacije i šumarstva. Također, šetnica ima i nekoliko sjenica s klupama za kratak predah tijekom šetnje.

Novu šetnicu otvorili su gradonačelnik Milan Bandić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, dekanica PMF-a Aleksandra Čižmešija i v.d. Voditelja Botaničkog vrta Vanja Stamenković. Dodajmo da je Grad Zagreb u ovu investiciju uložio oko dva milijuna kuna. Više informacija o Botaničkom vrtu doznajte na mrežnim stranicama botanickivrt.biol.pmf.hr.

Tagged