29. zagrebački maraton / 2021.

29. Zagrebački maraton mijenja trase velikog broja tramvajskih i autobusnih linija!

29. Zagrebački maraton održat će se u nedjelju, 10. listopada 2021. godine. Predviđeno vrijeme trajanja maratona je od 7.15 do 16 sati. U tom vremenu će u tramvajskom i autobusnom prometu biti u primjeni izvanredna organizacija prijevoza putnika.

Tramvajski promet bit će obustavljen većim dijelom gradskog središta, a zadnji tramvaj proći će središnjim gradskim trgom oko 7.45 sati. Tramvajska linija 13 neće prometovati do završetka maratona, dok će sve ostale tramvajske linije, osim linije 9 i 15, voziti izmijenjenim trasama.


Kako bi korisnicima omogućili što kvalitetniju uslugu prijevoza, a zbog opsežnosti preusmjeravanja i skraćivanja tramvajskih linija, bit će uspostavljene izvanredne autobusne linije. One će umjesto tramvaja voziti na prohodnom dijelu trasa. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama ZET-a. A događaje na samom maratonu pratite na službenoj mrežnoj stranici na adresi zagreb-marathon.com.

Tramvajski promet – trase izvanrednih linija

 • Linija 2: Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Žitnjak – Savišće
 • Linija 4: Savski most – Glavni kolodvor – Borongaj
 • Linija 5: Prečko – Ulica grada Vukovara – Žitnjak
 • Linija 6: Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Sopot
 • Linija 7: Savski most – Zapruđe – Autobusni kolodvor – Branimirova – Trg žrtava fašizma
 • Linija 11: Zapadni kolodvor – Glavni kolodvor – Borongaj
 • Linija 12: Ljubljanica – Ulica grada Vukovara – Žitnjak
 • Linija 14: Trg žrtava fašizma – Glavni kolodvor – Savska – Velesajam – Zapruđe
 • Linija 17: Prečko – Vodnikova – Glavni kolodvor – Borongaj

Izvanredne autobusne linije koje će voziti dok traje Zagrebački maraton

Izvanredne autobusne linije na relaciji Dubrava – Borongaj, Kaptol – Mihaljevac i Črnomerec – Magazinska bit će u prometu od 8 do 16 sati. Linija Dubrava – Borongaj će s terminala Dubrava polaziti s izlaznog perona – zapadno od otpremničkog bloka. S terminala Borongaj će kretati s privremenog stajališta ispred linije 231. Linija će prometovati rasom:

 • Dubrava – Mandlova – Branimirova – Krešićeva – Borongaj
 • Borongaj – Ulica Divka Budaka – Branimirova – Mandlova – Dubrava

Izvanredna autobusna linija Kaptol – Mihaljevac polazit će s južne strane terminala Kaptol. Početno stajalište na terminalu Mihaljevac biti između postojećih stajališta linija 102 i 233. Linija Črnomerec – Magazinska polazit će s Črnomerca s istočnog polaznog perona kod objekta ZET-a. Iz Magazinske ulice linija kreće sa stajališta linije 118 u zoni raskrižja Magazinska-Adžijina. U smjeru Črnomerca autobus će prometovati Magazinskom, Zagorskom i Selskom ulicom.

Autobusni promet

Autobusne linije 101 (Britanski trg – Gornje Prekrižje), 103 (Britanski trg – Kraljevec) i 138 (Britanski trg – Zelengaj – Britanski trg) neće prometovati za vrijeme trajanja privremene regulacije. Prekid prometovanja koji uzrokuje 29. Zagrebački maraton će biti od 9 do 16 sati. Linije 102 (Britanski trg – Mihaljevac) i 105 (Kaptol – Britanski trg) će prometovati od Mihaljevca i Kaptola skraćeno. Takva regulacija i vožnja do raskrižja Gornje Prekrižje – Jurjevska trajat će od 9 do 16 sati.

Autobusne linije 139 (Reljkovićeva – Jelenovac – Reljkovićeva) i 141 (Reljkovićeva – Vinogradi – Reljkovićeva) od 9 sati do 16 sati prometuju redovnom trasom. No, vozit će skraćeno do i od rotora ispred Vinogradske bolnice. Tamo će se okretati te će na stajalištu Vinogradska 26 između dva kioska biti omogućen izlazak i ulazak putnika. Autobusi će s privremenog početnog stajališta na Vinogradskoj kretati bez duljih zadržavanja. Napominjemo da će kretati 5 minuta kasnije u odnosu na vremena polazaka koja su u voznom redu navedena kao polasci iz Reljkovićeve.

Linija 146 (Reljkovićeva – Malešnica – Jankomir) će zbog utrke 29. Zagrebački maraton prometovati od 9 do 16 sati

Uz to, linija će voziti skraćeno na relaciji Črnomerec – Malešnica – Jankomir. Autobusi će s terminala Črnomerec polaziti s postojećeg stajališta na Ilici, uz tramvajski terminal. Iz Jankomira će autobus prometovati redovnom trasom do raskrižja Ilice i Zagrebačke ceste. Potom linija vozi trasom Zagrebačka – Prilaz baruna Filipovića – Cankareva – Ilica – Črnomerec. Linija 148 (Reljkovićeva – Hercegovačka – Bosanska – Reljkovićeva) neće prometovati za vrijeme trajanja privremene regulacije u periodu od 9 do 16 sati.

Autobusne linije 201 (Kaptol – Kvaternikov trg), 202 (Kvaternikov trg – Kozjak) i 207 (Kvaternikov trg – Rim – Kvaternikov trg) će od 8 do 16 sati sati prometovati skraćeno do Petrove ulice. U smjeru Kaptola i Kozjaka autobusi će sa stajališta u zoni raskrižja Petrove ulice i Ulice Srebrnjak – Ulica Srebrnjak 10 – polaziti 5 minuta kasnije u odnosu na vremena polazaka koja se u rasporedu vožnje navedena kao polasci s Kvaternikova trga.

Autobusne linije 203 i 226 će od 8 do 16 sati prometovati skraćeno djelomično izmijenjenim trasama

U smjeru Krematorija i Kaptola prometovat će redovnim trasama s privremenog početnog stajališta u zoni raskrižja Bukovačka/Crnčićeva. U smjeru Svetica vozit će uobičajenom trasom do kružnog toka na raskrižju Bukovačka/Petrova. Od tu nastavljaju Petrovom, Čikoševom te Crnčićevom ulicom – izlaz putnika je u zoni raskrižja Crnčićeva/Bukovačka.
Autobusi će s privremenog polaznog stajališta na Bukovačkoj cesti kod benzinske postaje polaziti 5 minuta ranije u odnosu na vremena polazaka koja su u voznom redu navedena kao polasci sa Svetica.

Autobusna linija 204 (Kvaternikov trg – Horvatovac – Voćarska – Kvaternikov trg) će od 8 do 16 sati prometovati skraćeno. Linija će voziti na relaciji Horvatovac – rotor Petrova (stajalište linije 202) – Horvatovac. Autobus će sa stajališta Petrova polaziti 5 minuta kasnije u odnosu na polaske koji su u voznom redu navedeni kao polasci s Kvaternikovog trga.

Dok traje Zagrebački maraton – od 8 do 16 sati – linija 205 će prometovati djelomično izmijenjenom trasom

Izmjenjena trasa linije 205 (Dubrava – Markuševec – Bidrovec):

 • Bidrovec – redovnom trasom do raskrižja Markuševečka Trnava/Vida Ročića – Vida Ročića – Miroševečka – Sunekova – Dankovečka – Ulica Rudolfa Kolaka – Ljubijska – Avenija Dubrava – terminal Dubrava;
 • na izmijenjenom dijelu trase autobus će koristiti sva postojeća stajališta na trasi;
 • s terminala Dubrava u smjeru Markuševca i Bidrovca autobus će prometovati redovnom trasom;

Linija 227 (Svetice – Gornji Bukovac – Gračansko Dolje) će prometovati skraćeno, djelomično izmijenjenom trasom:

 • privremeno stajališta u zoni raskrižja Bukovačka/Crnčićeva – redovnom trasom do raskrižja Bukovac gornji/Melinišće – Melinišće – Čret i dalje redovnom trasom
 • Gračansko Dolje – istom trasom do kružnog toka u zoni raskrižja Bukovačka/Petrova – Petrova – Čikoševa – Crnčićeva do krajnjeg stajališta u zoni raskrižja Crnčićeva/Bukovačka;
 • Autobus će sa stajališta Bukovačka/Crnčićeva polaziti odmah po dolasku, bez dužih zadržavanja. Kretat će oko pet minuta ranije u odnosu na polaske koji su u voznom redu navedeni kao polasci iz Svetica.

Linija 228 (Svetice – Rebro – Svetice) u smjeru Rebra će od 8 do 16 sati sati prometovati redovnom trasom

No, kretat će s privremenog početnog stajališta u zoni raskrižja Bukovačka/Crnčićeva. U smjeru Svetica vozit će redovnom trasom do raskrižja Petrova/Čikoševa te nastaviti desno Čikoševom i Crnčićevom ulicom. Izlaz putnika bit će organiziran u zoni raskrižja Crnčićeva/Bukovačka. Autobusi će s privremenog polaznog stajališta na Bukovačkoj cesti kod benzinske postaje polaziti 5 minuta ranije u odnosu na vremena polazaka koja su u voznom redu navedena kao polasci sa Svetica.

Linija 230 (Dubrava – Granešinski Novaki) će od 8 do 16 sati prometovati djelomično izmijenjenom trasom:

 • Granešinski Novaki – redovnom trasom do raskrižja Novačke i Ulice Rudolfa Kolaka – (lijevo) Ulica Rudolfa Kolaka – (desno) Ljubijska – (desno) Ulica Dubrava – (desno) terminal Dubrava;
 • s terminala Dubrava u smjeru Granešinskih Novaka autobusi će prometovati redovnom trasom;
 • za vrijeme provođenja ove organizacije linija će koristiti sva postojeća stajališta na izmijenjenom dijelu trase;

Autobusna linija 232 (Dubrava – Čret) će od 8 do 16 sati prometovati na skraćenoj relaciji:

 • terminal Dubrava – KB Dubrava i to redovnom trasom do stajališta KB Dubrava – (desno) Potočka – (desno) Novačka – (lijevo) Ulica Rudolfa Kolaka – (desno) Ljubijska – (desno) Ulica Dubrava – (desno) terminal Dubrava;

Tagged