zlatna pirueta 2023 | zagrebački velesajam zagreb

Zlatna pirueta 2023 | 55 po redu zagrebačka klizačka manifestacija održava se na Velesajmu od 6. do 9. prosinca 2023. godine

Klizalište Velesajam u Zagrebu spremno je za ledeni spektakl jer će se na njemu održati 55. Zlatna pirueta! A na ovom klizačkom natjecanju koje će ove godine trajati čak četiri dana, točnije od 6. do 9. prosinca 2023. godine i ovoga puta će se u Zagrebu okupiti velike svjetske zvijezde. A Jari Kessler, naš jedini predstavnik, potpuno je spreman i jedva čeka izaći na led. I dodajmo Zlatna pirueta 2023 na Velesajmu počinje u srijedu, 6. prosinca, svečanim otvaranjem u 16 sati. A nakon toga će na led izaći parovi i klizači. Napominjemo da je ulaz za sve posjetitelje slobodan.

“Izrazito smo sretni što se Zlatna pirueta vratila u Zagreb, iako u otežanim uvjetima. Organizacijski odbor napravio je velike napore kako bi dvoranu na Velesajmu učinio lijepom i spremnom za sve sudionike koji nam dolaze iz čak 30 zemalja svijeta. Ove godine vratili smo Piruetu u Zagreb te se nadamo da ćemo sljedeću svi zajedno dočekati u Ledenoj dvorani Doma sportova, gdje joj je i mjesto i gdje se održavala veliki dio godina svoga postojanja”, rekla je Melita Juratek Cipek, direktorica 55. Zlatne piruete.

“Nevjerojatno je koliko je klizanje kao sport otišlo naprijed. Danas klizanje od natjecatelja zahtjeva da budu brzi, agilniji, kreativniji i da zapravo uspiju izvesti te svoje programe u što boljoj interpretaciji. Nedavno sam gledala Oksanu Baiul i vidjela da je u jednoj pirueti okrenula samo pet okreta te s time bila olimpijska pobjednica. To danas nema šanse. Ne bez ne znam koliko položaja unutar jedne piruete, da ne kažem dizanja noge iznad glave što zahtjeva stvaranje određenog nivoa kojeg mi suci ocjenjujemo”, rekla je Sanda Dubravčić Šimunjak.

55. Zlatna Pirueta održat će se na Velesajmu od 6. do 9. prosinca 2023. godine

Već tu se u samo na onim bazičnim ocjenama vidi koliko je klizanje otišlo naprijed. Da ne spominjem novi način suđenja pa broj trostrukih, četverostrukih skokova koji dodatno opterećuju sustav za kretanje kod klizača. Sve je to rezultirao većim brojem ozljeda i većim brojem oštećenja. Smatram da bi Svjetska klizačka federacija trebala napraviti jedan balans. No, oni i dalje žele atraktivnost ovoga sporta što sve skupa dodatno opterećuje natjecatelje i nas liječnike koji o njima moramo voditi brigu”, rekla je Sanda Dubravčić Šimunjak.

Podsjetimo, Sanda Dubravčić Šimunjak svojom je blistavom karijerom obilježila kako zagrebačko klizanje tako i natjecanje Zlatna pirueta. Nekad kao klizačica, danas s druge strane leda sudjeluje u radu Hrvatskog klizačkog saveza kao službena liječnica. I dodajmo, ovo natjecanje je započelo kao prijateljski susret Zagreba i Sofije, a 1972. godine ono je promijenilo naziv u Zlatna pirueta Zagreba. Sve dodatne informacije o Jariju Kesseru, jedinom hrvatskom klizaču na Pirueti doznajte na njegovom Instagram profilu.

Jari Kessler, naš najbolji klizač, danas uglavnom trenira u Italiji

Jari je jedan vrlo skroman dečko s kojim smo ostvarili suradnju preko naših klizača koji su u Italiju odlazili na kampove. On je tamo trenirao i 2019. godine konačno smo uspjeli dogovoriti da postane član KK Leda te nastupa za Hrvatsku. Jari Kessler i danas uglavnom trenira u Italiji, a kad je u Zagrebu radi s trenericom Mirnom Librić, a tu je i Ivana Jakupčević Marinković, također naša trenerica koja sve to nadgleda. Jari je uspio skupiti bodove za nastup na Europskom i na Svjetskom prvenstvu iduće godine”, rekao je Goran Štimac, dopredsjednik Hrvatskog klizačkog saveza i predsjednik Klizačkog kluba Leda.

“Naš cilj je sada je ostvariti plasman na Zimske olimpijske igre, što bi za Hrvatsku bio izniman rezultat. Dodat ću i da je Jari vrlo vrijedan pa tako kad nije na ledu ili na pripremama radi kod roditelja u hotelu. No on je prvenstveno zaista jedan odličan sportaš. Ozljede je sanirao i u dobroj je formi. Vidjet ćete da je spreman i nadamo se da će ostvariti super rezultat i nove bodove”, dodao je Goran Štimac. A sve što vas zanima o KK Leda doznajte to na mrežnim stranicama na adresi kkleda.hr.

Morana Paliković Gruden, predsjednica HKS-a, sretna je što se Pirueta nakon dvije godine vratila u Zagreb

“Meni je drago da jedno ovako veliko natjecanje u umjetničkom klizanju organiziramo u dvorani u kojoj su i nastupi i treninzi. To je jedna velika umješnost i zato posebno zahvaljujem svima koji su uključeni u organizaciju. Jako je važno da se Zlatna pirueta očuva i održava svake godine. Danas su ovdje klizačice i klizači iz 30 zemalja kojima je Pirueta važna zbog skupljanja bodova za Europsko i Svjetsko prvenstvo iduće, 2024. godine. Nadam se da će sve proći u redu i da ćemo sljedeću godinu dočekati s nekom boljom situacijom”, rekla je Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza.

“Koristim priliku istaknuti da je klizanje vrlo popularan sport u Hrvatskoj. Prošle godine je za Advent diljem Hrvatske izgrađeno 66 ledenih površina, a ove godine me uvjeravaju da ih je čak 70. Ako je to tako i ako u prosjeku taj jedan led košta između 30 i 40 tisuća eura, onda moramo razmisliti i napraviti plan da se u Hrvatskoj sagradi više dvorana, kako bi se što više ljudi moglo baviti ovim krasnim i teškim sportom”, dodala je Paliković Gruden. A sve dodatne informacije o klizačkoj manifestaciji Zlatna pirueta 2023 doznajte na mrežnim stranicama klizačkog saveza na adresi croskate.hr.

VIDEO: Zlatna pirueta 2014

Tagged