pannonian challenge 2022 I bmx pro finals

Završio Pannonian Challenge 2022 – u najjačoj kategoriji BMX Pro slavio Jacob Thiem

23. Pannonian Challenge je završio finalnim danom sportskog dijela natjecanja! A ovaj osječki festival ekstremnih sportova još je jednom pokazao zašto s razlogom nosi laskavu titulu najuspješnijeg i najposebnijeg festivala ekstremnog sporta i urbane kulture u regiji.

Pannonian Challenge i ove, 2022. godine nije razočarao. Nije nedostajalo ni fantastičnih sportskih nastupa, a pogotovo nije nedostajalo svesrdne podrške publike koja je s oduševljenjem cijeli dan pratila što su pripremili BMX vozači na lijevoj strani rijeke Drave u Osijeku.

I dok je izlazak ekstremnih sportaša prethodna dva dana bio od devet sati, u subotu, 18. lipnja 2022. godine su na skate park izašli već od osam sati. To ni ne čudi, jer je za finalni dan bilo predviđeno natjecanje u BMX disciplini u čak tri kategorije. Ispunjene tribine na kojima se tražilo mjesto više i obnovljeni skate park na lijevoj obali Drave, su BMX Freestyle vozačima s 3 kontinenta i 9 zemalja omogućili inspiraciju za neke dosad neviđene trikove na ovim prostorima. Iako su se u kvalifikacijama pomalo štedjeli, 12 najboljih se naposljetku izborilo za mjesto u finalu

U finalu su nijanse odlučivale o prva tri mjesta, ali i ukupnom poretku

Prvo su svoje majstorije pokazali natjecatelji u BMX Amateur disciplini u kojoj je najbolji bio Denis Lalić iz Hrvatske. Drugoplasirani i trećeplasirani bili Frantisek Bliznak iz Češke, odnosno Kristian Gergeta iz Hrvatske.

Velik interes publike izazvala je treća kategorija – ona u kojoj su na stazu izašle pripadnice nježnijeg spola. A na njoj su pokazale da savršeno vladaju biciklima i izvode jednako dobre majstorije kao i njihove muške kolege. Tijekom cijelog natjecateljskog dijela su imale snažnu podršku publike koja je polako dolazila na veliko finale, a najbolja se pokazala Valeriia Liubimova. Na drugo mjesto zasjela je Analia Zacarias, a treće mjesto pripalo je Kim Lea Müller.

Pannonian Challenge je u kategoriji BMX Pro okupio najbolje svjetske vozače

Kao završno natjecanje dana, ali cijelog sportskog dijela 23. Pannonian Challengea, uslijedilo je natjecanje u BMX Pro disciplini koja je okupila samo kremu vozača. No, ipak je najveći pljesak zaradio Marin Ranteš, Varaždinac koji se u Osijeku “osjeća kao u rodnom gradu”. U ovoj, tradicionalno najjačoj kategoriji naposljetku je slavio Amerikanac Jacob Thiem, drugi je bio domaći vozač – već spomenuti Marin Ranteš. Treći je bio Declan Brooks iz Ujedinjenog Kraljevstva.

“Sve je odlično. Jako sam sretan što ponovno vozim, pogotovo ovdje, na Pannonian Challengeu. Volim se vratiti ovdje, osjećam se blagoslovljeno i zahvalno zbog toga. Moja poruka je da možeš napraviti sve ako tako postaviš u svojoj glavi. Naravno, uz predan rad”, rekao je Jacob Thiem. Budući da je pomalo zakazao u finalnim vožnjama, u nadmetanju za Best trick se iskupio već dokazani showman Kieran Reilly, koji je i prošle godine Osječanima oduzimao dah svojim akrobacijama.

Nakon adrenalinske sportske završnice, dobra atmosfera se nastavila na glazbenom podiju

Na njemu su se okupili sportaši, ali i brojni Osječani i njihovi gosti. Sve njih je u Kazamatu ugostio izvrsni Richard Zepezauer iz Berlina, a prema jutru su ih potom energičnim beatovima vodili DJ Evans i DJ Fusion iz Rovinja. A oni su u jedinstvenom takeoveru pripremili završni party.

Svoju premijeru na ovogodišnjem festivalu ekstremnog sporta Pannonian Challenge dobio je popularni e-sport u sklopu Reboot Online Games Weeka, unutar kojeg se održaloi finale 9. sezone A1 Adria League. S ovim je završilo 23. izdanje Pannonian Challengea koje se vratilo u kvart i koje je povezalo grad i infrastrukturu s ljudima – Osječanima, koji su još jednom opravdalo titulu srdačnih domaćina. Više o ovom festivalu doznajte na mrežnim stranicama pannonian.hr.

Video: Pannonian Challenge XXIII I BMX PRO finals – Skate and Inline highlights

Tagged