adam yates / mitchelton - scott / cro race 2019

Završio CRO Race – Yates ukupni pobjednik, a Fedeli pobjednik zadnje etape

Britanac Adam Yates (Mitchelton – Scott) pobjednik je ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke CRO Race, vožene od utorka do nedjelje, koja je završila na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Yates je pobijedio s 22 sekunde prednosti ispred drugog Talijana Davidea Villelle iz kazahstanske Astane, odnosno 29 sekundi ispred trećeg Španjolca Victora De la Partea, člana američke momčadi CCC. Za 27-godišnjeg Yatesa, koji je 2016. godine završio na četvrtoj poziciji na Tour de Franceu, ovo je druga pobjeda na nekoj etapnoj utrci u karijeri, a do sada je najbolji još bio na utrci u Turskoj 2014. godine. Početkom ove godine zauzeo je druga mjesta na World Tour utrkama Tirrenno – Adriatico i Volta a Catalunya.

Osim crvene majice namijenjene ukupnom pobjedniku, Yates je osvojio i zelenu majicu kao najbolji penjač na CRO Raceu. Plavu majicu za najboljeg u natjecanju po bodovima osvojio je njegov momčadski kolega Australac Alexander Edmondson (Mitchelton – Scott), a bijelu majicu za najboljeg mladog vozača osvojio je Kazahstanac Vadim Pronskiy iz Astane, momčadi koja je osvojila naslov ekipnog pobjednika.

Najbolje plasirani hrvatski biciklist bio je 40-godišnji Radoslav Rogina, (Adria Mobil) koji je završio na desetom mjestu ukupnog redoslijeda s 2:09 minuta iza Yatesa.

CRO Race: Tijek 6. etape Sveta Nedjelja – Zagreb

Pobjednik posljednje, šeste etape vožene od Svete Nedelje do Trga svetog Marka u Zagrebu je Talijan Alessandro Fedeli iz francuske momčadi Delko Marseille, koji je ciljem prošao dvije sekunde prije drugoplasiranog Slovenca Jana Tratnika iz Bahrain – Meride i trećeplasiranog Austrijanca Floriana Kiernera iz Felbermayr Simplona.

Fedeli je bio član osmorke koja se izdvojila iz glavne skupine na samom startu etape u Svetoj Nedelji, a hrabrom vožnjom po zagrebačkim ulicama uspio je odoljeti naletima pelotona sve do samoga cilja. Fedeli je napao svoje partnere iz bijega tijekom pretposljednjeg kruga voženog središtem Zagreba, 10-ak kilometara prije cilja.

Iako su mu Kierner, Nizozemac Stef Krul (Metec-TKH) i Austrijanac Florian Gamper (Tirol KTM) konstantno bili na samo 10-ak sekundi zaostatka, nisu ga uspjeli uhvatiti, dok je peloton predvođen momčadi Bahrain – Merida pogrešno procijenio kada treba krenuti u lov te zakasnio u hvatanju 23-godišnjeg Talijana kojemu je ovo peta profesionalna pobjeda u karijeri.

Yates je ciljem u Zagrebu prošao kao sedmi s pet sekundi iza Fedelija, no i to mu je bilo dovoljno da poveća svoju prednost u konačnom redoslijedu sa 15 na 22 sekunde ispred Villelle.

Posljednja, šesta etapa vozila se od Svete Nedelje do Zagreba, a start u Svetoj Nedelji otvorili su gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj William Robert Kohorst te Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Biciklisti su tijekom 154-kilometarskog puta osim Svete Nedelje obišli još nekoliko gradova u Zagrebačkoj županijiVeliku Goricu, Dugo Selo, Vrbovec i Sveti Ivan Zelinu, dok je utrka okončana s dva kruga od po šest kilometara središtem Zagreba. U Velikoj Gorici, Dugom Selu i Vrbovcu bili su prolazni ciljevi, dok je Sveti Ivan Zelina bio domaćin jedinog brdskog cilja na etapi.

Vrlo brzo nakon starta iz glavne se skupine izdvojilo osam vozača, Austrijanci Florian i Patrick Gamper iz momčadi Tirol KTM, Florian Kierner i Patrick Lehner iz Felbermayr Simplona te Nizozemci Dylan Bouwmans i Stef Krul (Metec-TKH), Talijan Alessandro Fedeli (Delko Marseille) i Slovenac Matic Grošelj (Ljubljana Gusto Santic). Ta osmorka vrlo je brzo stvorila prednost od preko četiri minute tako da je međusobno podijelila sve nagrade na prolaznim i brdskim ciljevima, ali kako niti jedan od vozača u bijegu nije bio blizu vrha u poretku za osvajanje prvog mjesta za niti jedno od tri natjecanja (ukupni redoslijed, natjecanje po bodovima, natjecanje za najboljeg penjača), ti rezultati nisu utjecali na konačni redoslijed.

Iako je do ulaska u Zagreb prednost vodeće skupine pala na samo minutu i pol te se činilo kako će pobjednik doći iz glavne skupine vozača, mladi Fedeli imao je druge planove i fantastičnim solo-bijegom ostvario lijepu pobjedu.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - -

1 thought on “Završio CRO Race – Yates ukupni pobjednik, a Fedeli pobjednik zadnje etape

Comments are closed.