kk split - kk zadar | košarka - ht premijer liga

Zadar pobijedio Split 85-74 u prvoj utakmici finalne serije za naslov košarkaškog prvaka Hrvatske u sezoni 2022/2023

Split i Zadar su u utorak, 30. svibnja 2023. godine otvorili finalnu seriju utakmica za naslov košarkaškog prvaka Hrvatske. No, iako se prva utakmica igrala u Splitu na Gripama, Zadar je pobijedio rezultatom 85-74, dok je po četvrtinama rezultat bio 24-16, 18-30, 16-13 i 27-15. Dodajmo da je Split domaćin i druge finalne utakmice, a ona će se odigrati u četvrtak, 1. lipnja 2023. godine u 20 sati. Treća utakmica igra se u Zadru, u nedjelju, 4. lipnja, a potom će se potencijalna četvrta igrati ponovno u Zadru u utorak, 6. lipnja te potencijalna, odlučujuća peta, u Splitu u petak, 9. lipnja.


Najbolji igrač utakmice Split – Zadar bio je Karlo Žganec, koji je uz 17 poena imao i 13 skokova. Luka Božić bio je šuterski raspoložen te je unatoč velikom broju promašenih slobodnih bacanja došao do 22 poena, a 16 je ubacio Drežnjak. Kod Splita Shorter je postigao 17 poena, od čega vrlo malo u drugom poluvremenu, kada ga je potpuno izbacio Ramljak.

Dodajmo da je uoči utakmice trener Zadra Danijel Jusup dobio priznanje za najboljeg trenera po izboru svojih kolega u HT Premijer ligi i to nakon što je u AdmiralBet ABA ligi osvojio drugo mjesto, odmah iza Željka Obradovića. Najbolji igrač po izboru kapetana je Splitov Shannon Shorter, dok je MVP Luka Krajnović iz KK Bosca. Više o Danijelu Jusupu i njegovoj karijeri doznajte na Wikipediji.

Što treneri misle o utakmici Split – Zadar?

“Mislim da smo dobro odigrali u obrani. Napravili smo dobar pritisak na pick&roll, na kraju smo pogodili par šutova iz unutarnje igre i to nam se vratilo. Stekla se razlika i lakše je bilo igrati. Čestitam igračima, moramo se odmoriti i pripremiti za drugu utakmicu koja se igra u četvrtak, 1. lipnja. Sve utakmice će biti ovakve jer se radi o dvije izjednačene momčadi koje ove sezone igraju dobro. Nijanse odlučuju, a mislim da će biti vrlo slično i u sljedećoj utakmici”, rekao je Danijel Jusup, trener Zadra.

“Dosta smo se mučili u napadu, nismo pogodili neke otvorene šutove i to je bilo presudno. Čestitam Zadru i idemo se pripremiti za idući susret. Moramo pogledati utakmicu i vidjeti gdje možemo bolje napadati. Pokušat ćemo pripremiti neke stvari da bolje iskoristimo rupe u obrani Zadra“, rekao je Srđan Subotić, trener Splita.

Tagged