hyundai i20 wrc - zagreb cathedral - wrc croatia rally 2021 - foto: uroš modlić

WRC Croatia Rally se gledao uživo u više od 150 zemalja širom svijeta!

Hrvatska je od 22. do 25. travnja 2021. godine bila sjajan domaćin najboljim reli posadama svijeta koji su uživali u utrci WRC Croatia rally. Najpoznatiji reli vozači današnjice su u protekla tri dana skupljali bodove za Svjetsko prvenstvo u reliju (WRC). Hrvatska etapa vozila se po 300 kilometara brzinskih ispita na lokalnim cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko – zagorske županije te Grada Zagreba. A Sebastien Ogier i Julien Ingrassia su pobjednici utrke.

“Veliki entuzijazam organizatora nije mogao proći neprimijećeno. Staze su bile brze, iznimno lijepe i izazovne vozačima. Iza nas jedan sjajan event“, rekao je Jona Siebel, generalni direktor WRC i dodao kako su sudionici natjecanja oduševljeni Hrvatskom i organizacijom natjecanja. Više o WRC-u i nastavku utrke doznajte na mrežnim stranicama wrc.com.


WRC Croatia Rally najveća je utrka ikada održana u Hrvatskoj i jedna od najvećih sportskih manifestacija u hrvatskoj povijesti. U Zagrebu je boravilo 1.200 sudionika natjecanja – vozača i pratećeg osoblja. Sam događaj je online i uživo pratilo oko 1.500 novinara i snimateljskih ekipa. WRC se iz Hrvatske prenosio live u više od 150 zemalja širom svijeta, a zanimljiv je podatak da utrke WRC-a godišnje gleda preko 800 milijuna ljudi.

“Pokazali smo koliko volimo rally, kako dobri domaćini znamo biti i koliko potencijala ova manifestacija ima za Hrvatsku. Došli su nam novinari sa svih najvažnijih emitivnih tržišta Hrvatske, a slika naših prirodnih ljepota obišla je doslovno cijeli svijet. Kako bi dodatno promovirali Hrvatsku, najbolji vozači dobili su posebne pehare. Njih je izradio istaknuti hrvatski kipar mlađe generacije Mate Turić, a na sebi imaju simbole na glagoljici”, rekao je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja.

U Hrvatskoj boravilo i pratilo Croatia rally više od 200 stranih novinara i snimatelja

To je najveći broj svjetskih medija koji je uživo prisutan na nekoj sportskoj manifestaciji u Hrvatskoj. Novinari koji su došli u Zagreb stigli su iz niza zemalja. Među njima su Slovenija, Belgija, Francuska, Italija, Austrija, Njemačka, Velika Britanija, Rusija, Mađarska, Brazil i Bugarska. Tu su i novinari iz Španjolske, Češke, Irske, Poljske, Australije, Japana, Argentine, Švedske… Dodajmo da su došli novinari i iz Portugala, Estonije, Nizozemske, Finske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Cipra, Kine i mnogih drugih. Slike i njihove reportaže iz Hrvatske otišle su na sve kontinente svijeta.

“Jako smo ponosni na iznimnu organizaciju najvećeg natjecanja u automobilizmu koje se održalo u Hrvatskoj. Poslana je predivna slika naše domovine kao turističkog i sportskog bisera. Ovakva natjecanja donose dodatnu vrijednost hrvatskom turizmu i sportu i poticaj su za daljnji razvoj sporta po kojem smo toliko poznati. Ministarstvo turizma i sporta prepoznaje važnost ovakvih manifestacija, tako da je ovaj događaj sufinanciran zajedno s još 15 velikih sportskih natjecanja. Vjerujem da će i FIA prepoznati kvalitetu naše organizacije te da ćemo i 2022. u Hrvatskoj gledati najbolje relijaše svijeta”, rekla je Nikolina Brnjac, Ministrica turizma i sporta.

Što u utrci i njezinoj organizaciji misle strani novinari?

“Bio sam jako iznenađen lakoćom dolaska do Hrvatske. Išao sam autom iz Njemačke i kako sam morao proći tri granice nisam znao što očekivati. No, prošao sam jako jednostavno, bez ikakvih problema. Na granici sam pokazao negativan PCR test i dokumente i oni su rekli – dobrodošli. Nije bilo nikakvih problema, na granici je sve prošlo opušteno i profesionalno. Vezano za samu utrku, da budem iskren, prije relija su kružile glasine da staze nisu ništa posebno i da su pomalo dosadne. No, ono što sam vidio zaista je spektakularno. Staze su bile jako izazovne i zanimljive, a organizatori su pripremili vrlo različite brzinske ispite. Zaista sam uživao”, rekao je Markus Stier iz njemačkog Sportauta, koji godinama prati rally i WRC.

Njegov kolega Ahim Mortl, novinar austrijskog portala Racecom.at i bivši vozač rallyja, rekao je kako je uživao u prirodnim ljepotama Žumberka te da se želi vratiti u privatnom, turističkom aranžmanu. “Želim uzeti bicikl i proći sve te staze i ovdje provesti godišnji odmor. Siguran sam da ću reći svojim prijateljima i kolegama da dođu sa mnom”, zaključio je Mortl.

Video: WRC Croatia Rally 2021 – Event Highlights

Video: WRC2 Event Highlights – Croatia Rally 2021

Video: WRC3 Event Highlights – Croatia Rally 2021

Video: Junior WRC Event Highlights – Review Croatia Rally 2021

Tagged