wrc croatia rally 2022 - smanjenje ugljičnog otiska

WRC Croatia Rally prvi je sportski događaj u Hrvatskoj za koji će se izračunati ugljikov otisak

WRC Croatia Rally, “svjestan svoje odgovornosti za zaštitu okoliša u svim zajednicama u kojima se održava natjecanje”, pokrenuo je suradnju s Energetskim institutom Hrvoje Požar izračun ugljičnog otiska. A uz to “definiraju se i ciljevi i mjere za smanjenje ugljikova otiska za buduća izdanja natjecanja”. Zbog same prirode sporta te velike posjećenosti ovakvih manifestacija zbog kojih su fanovi spremni prevaliti mnoge kilometre, rally, kao i mnoge druge auto-moto discipline i druge aktivnosti, rezultira emisijama stakleničkih plinova.


Upravo iz tog razloga FIA, međunarodna automobilistička federacija, ulaže velike napore u razvoj i provedbu smjernica povezanih s ekološkim učincima. A to radi kako bi postigla ugljičnu neutralnost na svim događajima povezanima s auto-moto sportom. Novi tehnički propisi FIA-e usmjerili su natjecanje prema odgovornoj i održivoj hibridnoj tehnologiji. Dodajmo da su joj dodane i nove dinamičke performanse kombinirane sa sigurnosnim poboljšanjima. One vožnju čine izuzetno atraktivnom, dok istodobno doprinose znatnom smanjenju štetnih emisija. A u revolucionarnoj novoj generaciji hibridnih rally vozila, koja su premijerno predstavljena u siječnju na utrci u Monte Carlu, moći će odgovorno uživati i hrvatski posjetitelji!

WRC Croatia Rally 2022 je svjestan odgovornosti prema zajednici

U sklopu suradnje za određivanje emisija stakleničkih plinova s Energetskim institutom Hrvoje Požar bit će potrebno izračunati izravne i neizravne emisije povezane s aktivnostima u sklopu WRC Croatia Rally 2022 i to u skladu s GHG protokolom. Izravne emisije i uklanjanja stakleničkih plinova koje nastaju zbog izgaranja goriva u energetskim postrojenjima, iz fugitivnih izvora i službenih vozila, neizravne emisije stakleničkih plinova koje su povezane s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije te ostale neizravne emisije povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi, potrebnim za odvijanje manifestacije.

“S ponosom ističemo da smo prošle 2021. godine, osim za uspješnu organizaciju sportskog dijela natjecanja, izvrsne ocjene dobili i za naše napore u smanjenju utjecaja na okoliš pa se ove godine planiramo kandidirati za najviši nivo akreditacije u zaštiti okoliša Međunarodne automobilističke organizacije (FIA) i postati ponosnim nositeljem tri zvjezdice, što podrazumijeva poštivanje najviših svjetskih kriterija vezanih uz smanjenje utjecaja na okoliš i intenzivne edukativne interakcije s publikom i drugim ključnim dionicima. Svjesni smo svoje odgovornosti prema zajednicama u kojima se odvija WRC Croatia Rally. Njima želimo biti istinski partner. Upravo je to jedan od glavnih razloga radi kojeg smo inicirali suradnju sa stručnjacima Hrvoja Požara”, rekao je Daniel Šaškin. Podsjetimo, Šaškin je predsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja.

Tijekom utrke provodit će se intenzivna edukativna interakcija s publikom

Svjesni svoje društvene odgovornosti i utjecaja, WRC Croatia Rally će, osim suradnje s Energetskim institutom Hrvoje Požar, tijekom ovogodišnjeg izdanja utrke cijelo vrijeme provoditi i intenzivnu edukativnu interakciju s publikom i drugim ključnim dionicima na svim područjima – od suradnje s lokalnim zajednicama na prikupljanju otpada i identificiranju rizika, do promocije sigurnosti i ekološke vožnje u prometu te očuvanja okoliša i klime nizom drugih aktivnosti poput korištenja alternativnih prijevoznih sredstava i javnoga prijevoza gdje god je to moguće te carpoolinga gdje nije.

Energetski institut Hrvoje Požar želi biti generator promjena prema klimatski neutralnom društvu. Stoga pomažemo organizacijama u smanjenju potrošnje energije i ugljičnog otiska. Ne postoji nijedna industrija, tvrtka ni pojedinac kojeg se zelena tranzicija ne dotiče. Industrijske grane i djelatnosti koje najviše doprinose stakleničkim plinovima imaju pred sobom najveće izazove u energetskoj tranziciji. Upravo prometni sektor jedno je od područja koje zahtijeva značajna ulaganja kako bi dekarbonizirali svoje djelatnosti i uvele principe održivosti, stoga nas izuzetno veseli da ćemo zajedno s kolegama iz WRC Croatia Rallyja zajedno izraditi izračun ugljikovog otiska, ali i definirati ciljeve i mjere za smanjenje ugljikova otiska za WRC Croatia Rally 2023 i naredne godine ove vrhunske sportske manifestacije”, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Kako do ulaznica za WRC Croatia Rally 2022?

Putem sustava ulaznice.hr u prodaji su ulaznice za čak šest Fan zona. A one će imati doista najbolji pogled na najatraktivnije prolaske svjetskih rally zvijezda. Dodajmo da posjetitelje očekuje bogata ugostiteljska ponuda i cjelodnevna raznovrsna zabava uz sport. Tu će biti i praćenje utrke na velikim video zidovima uz komentare i objašnjenja voditelja programa te simulatori, video igrice i edukativni sadržaji.

Najveća Fan zona koju WRC Croatia Rally 2022 nudi je Service Park odnosno Rally Village. Ona će biti otvorena čak šest dana i to od utorka do nedjelja, od 19. do 24. travnja. Napominjemo da se u nedjelju, 24. travnja, očekuje i završna zabava. Puni četverodnevni paket koji uključuje smještaj po cijeni od 215 eura može se kupiti putem agencije Btravel.

Zbog ograničenog broja parkirnih mjesta na lokacijama i mogućih gužvi koje bi mogle utjecati na nesmetano odvijanje utrke te zbog nastojanja organizatora da maksimalno smanji svoj utjecaj na okoliš, molimo posjetitelje da se povežu s prijateljima, rodbinom i poznanicima gdje god je to moguće i na lokaciju doputuju zajedno i to minimalno tri sata prije početka natjecanja! Više informacija o ovom velikom rally natjecanju doznajte na mrežnim stranicama na adresi wrc.com. A novosti o utrci WRC Croatia Rallyju možete provjeriti na stranicama na adresi rally-croatia.com.

Video: What is WRC? It’s the FIA World Rally Championship.

Tagged