uefa logo 2021.

UEFA donirala 200.000 eura kao pomoć klubovima Zagreba i ZG županije

Na molbu Hrvatskog nogometnog saveza, krovna europska nogometna organizacija UEFA donirala je sredstva u iznosu od 200.000 eura za pomoć klubovima i nogometnim organizacijama na području Zagreba i Zagrebačke županije.

U tjednima nakon razornog potresa koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio područje Zagreba, Hrvatski nogometni savez počeo je s prikupljanjem podataka o šteti na nogometnoj infrastrukturi koju je uzrokovao navedeni potres. Štetu na objektima i troškovnike sanacije prijavilo je desetak klubova i nogometnih organizacija, a Hrvatski nogometni savez na temelju je njihovih izvještaja podnio zamolbu UEFA-i za dodjelu financijske pomoći navedenim klubovima i organizacijama.

Nakon razmatranja navedene molbe, Uefina Komisija za fair play i društvenu odgovornost donijela je odluku kako će HNS-u u svrhu podmirenja dijela troškova obnove nogometne infrastrukture oštećene tijekom potresa u Zagrebu biti dodijeljena sredstva u iznosu od 200.000 eura. Hrvatski nogometni savez donirana će sredstva proslijediti nogometnim klubovima i županijskim nogometnim savezima koji su prijavili štetu na svojim objektima te čije objekte nije sanirao Grad Zagreb.

Navedena sredstva donirana su iz Uefinog fonda za prirodne nepogode, kroz koji Uefa putem nacionalnih saveza svake godine podupire klubove, škole nogometa i nogometne organizacije kojima je potrebna pomoć u oporavku od prirodnih katastrofa.

Sredstva koje UEFA daje bit će dodijeljena klubovima razmjerno procijenjenoj visini prijavljene štete

Korisnici sredstava bit će GNK Dinamo, Zagrebački nogometni savez, NK Sesvete, NK Rudeš i NK Jarun, čiji objekti do sada nisu sanirani od strane Grada Zagreba. Donacija koju daje UEFA pokrit će polovicu ukupnog troška sanacije za sve navedene korisnike, a prije primitka sredstava, svi korisnici obavezat će se na korištenje donacije isključivo u svrhu sanacije prijavljene štete.

Mali dio donacije (manje od 1%) bit će iskorišten i za sanaciju Informativno-multimedijskog centra HNS-a, koji se nalazi u Petrinjskoj ulici te je također oštećen za vrijeme potresa.

HNS je molbu za pomoć uputio i FIFA-i, koja takve donacije dodjeljuje kroz fond “Fifa Recovery”

Napominjemo kako je HNS navedene molbe podnio UEFA-i i FIFA-i za vrijeme ljeta i jeseni 2020. godine te kako su zaprimljena donacija od UEFA-e i moguća donacija FIFA.e namijenjene klubovima i nogometnim organizacijama čiji su objekti stradali za vrijeme potresa u ožujku 2020. godine.

Kako bi istu vrstu pomoći pružio i klubovima na području Petrinje i obližnjih gradova i županija koji su stradali u Petrinjskom potresu, HNS je trenutačno u postupku prikupljanja informacija o šteti na nogometnoj infrastrukturi. Po završetku prikupljanja podataka i provedbi službenih procjena štete, Hrvatski nogometni savez istim će postupkom financijsku pomoć za klubove i nogometne organizacije sa tog područja.

UEFA donira i područja stradala u Petrinjskom potresu

Dodajmo da će UEFA na područjima stradalima u Petrinjskom potresu pomoći i kroz namjensku donaciju Hrvatskom crvenom križu, dok će Hrvatski nogometni savez i sam donirati sredstva Županijskom nogometnom savezu Sisačko – moslavačke županije u svrhu obnove lokalne nogometne infrastrukture.

Tom prilikom u Petrinji će biti odigrana i humanitarna utakmica između nogometnih legendi Hrvatske i Slovenije, a Nogometni savez Slovenije također će se pridružiti ovoj akciji prigodnom donacijom. Više o Europskoj nogometnoj organizaciji doznajte na mrežnim stranicama na adresi uefa.com.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - -