snow queen trophy 2020 | sljeme - zagreb - croatia

Snježna kraljica, skijaška utrka Svjetskog kupa koja se vozi na Sljemenu, neće se održati u sezoni 2023./2024.!

Vijeće Međunarodnog skijaškog saveza (FIS) na sjednici održanoj u srijedu u Zurichu usvojilo je kalendare utrka Svjetskog kupa za sljedeću sezonu u kojima nema sljemenskih skijaških utrka Snježna kraljica – Snow Queen Trophy! Tako po prvi puta nakon 20 godina Hrvatska neće biti domaćin niti jedne utrke najboljih skijašica i skijaša svijeta.

Podsjetimo, skijašice su prvu utrku za Svjetski kup na Sljemenu i krunu Snježne kraljice vozile u siječnju 2005. godine. A njima su se pridružili i skijaši i to 2008. godine, kada se vozila prva utrka za naslov Snježnog kralja. Utrke u obje konkurencije na zagrebačkoj planini Medvednici su se vozile sve do 2021. godine. Iznimka su godine 2014. i 2016. kada su utrke morale biti otkazane zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. I dodajmo, posljednje dvije godine na Sljemenu su se održale samo ženske utrke.

Vijeće FIS-a nije usvojilo argumente Hrvatskog skijaškog saveza (HSS) za organizaciju utrka na Sljemenu u sezoni 2023/24. Također, Vijeće nije usvojilo ni preporuke pododbora za Svjetski kup u alpskom skijanju i Alpskog odbora za uključenjem Sljemena u kalendare u sezoni 2023/24., upućene sa sastanaka održanih u Cavtatu početkom svibnja. No, kalendari natjecanja u Svjetskom skijaškom kupu doneseni su za samo jednu sezonu. Tako u Hrvatskom skijaškom savezu “vjeruju i nadaju se kako će utrka Snježna kraljica – Snow Queen Trophy ponovno biti u kalendaru Svjetskog kupa u nadolazećim sezonama”.

Snježna kraljica je imala veliki peh s vremenom u zadnje dvije godine

“Žao nam je što se utrka Snježna kraljica neće ove zime voziti na Sljemenu. No, mi već razmišljamo o sezoni nakon. Nadamo se i vjerujemo da će zagrebačka utrka biti opet uvrštena u kalendar Svjetskog kupa u sezoni 2024/25. U organizaciji utrka Svjetskog kupa ima brojnih primjera gdje drugi organizatori nisu organizirali utrke svake godine te su se ponovo nakon toga vraćali u kalendar. Stoga, očekujemo da će tako biti i s našim utrkama”, rekao je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora utrka na Sljemenu te direktor hrvatskih alpskih reprezentacija.

“Nažalost, imali smo veliki peh s vremenom zadnje dvije godine kada smo, baš tada, u novogodišnjem periodu svjedočili nevjerojatnim i dugotrajnim toplim vremenskim uvjetima za taj dio godine. I to ne samo u Zagrebu, na Sljemenu i u Hrvatskoj, već i u čitavoj srednjoj Europi. No, svake smo godine i u tako teškim uvjetima uspjeli organizirati barem jednu utrku. Ako nemate utrku, to je kao da naša nogometna reprezentacija neprestano igra u gostima. A naše su skijašice i skijaši svojim rezultatima itekako zaslužili i igru na domaćem terenu, gdje su redovito ostvarivali dobre rezultate. Iskreno nadamo da će ona ponovo biti moguća nakon godine pauze”, dodao je Pavlek. Više o Hrvatskom skijaškom savezu doznajte na mrežnim stranicama na adresi croski.hr.

VIDEO: Proslava 50 godina FIS Svjetskog skijaškog kupa u Zagrebu

Tagged