snježna kraljica - snow queen trophy - sljeme zagreb - 2022.

Snježna kraljica 2022 – ženska slalomska utrka na vrhu Medvednice – gdje gledati prijenos?

Ljubitelji skijanja će u utorak, 4. siječnja 2022. godine doći na svoje – na Sljemenu kreće utrka Snježna kraljica – Snow Queen Trophy! Taj dan će svi moći uživati u nastupima najboljih svjetskih slalomašica koje će Zagreb ugostiti na utrkama Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa. A na startu na Sljemenu očekuju nas i tri hrvatske predstavnice. Sljemenski će Crveni spust u ženskoj konkurenciji voziti Leona Popović, Zrinka Ljutić i Andrea Komšić. Dodajmo da je početak prve vožnje u 12.30, a druge u 16.05 sati.

Navijača na ovogodišnjoj Snježnoj kraljici zbog pandemije koronavirusa neće biti, no, osiguran je izravni televizijski prijenos. Tako svi gledatelji ispred malih ekrana od hrvatskih skijašica mogu očekivati snažnu borbu za dobar rezultat i skupljanje bodova na ovogodišnjim utrkama Snježne kraljice.

Hrvatske boje po šesti put branit će naša najbolja skijašica, 24-godišnja Leona Popović. Ona je pokazala da joj ove sezone leže slalomske utrke u FIS Svjetskome kupu, ostvarivši u finskom Leviju i austrijskom Lienzu rezultat karijere – 14. mjesto. Osim toga, u slalomu Europa kupa u Italiji uspela se na postolje kao drugoplasirana! Dodajmo da se u srijedu, 5. siječnja, vozi muški slalom – bira se Snježni kralj! Više o toj utrci, kada počinje i gdje ju možete gledati saznajte ovdje.

Leona želi ostati u dobrom treningu i formi

“Stiže nam gušći raspored u slalomu pa je super što sam krenula s dobrim rezultatima. Moja najveća želja je nastaviti u istom ritmu, trenirati i truditi se, a tada neće ni rezultati izostati. Sada imam i niži startni broj pa mi je lakše ulaziti u bilo koju utrku u top 30. Ne moramo se brinuti o stazi, kako je ona pripremljena, hoće li izdržati i kakvi su vremenski uvjeti. Ovako se maksimalno mogu posvetiti svom skijanju. Sljeme mi je do sada uvijek bilo pomalo problematično i neki bih dio obično lošije odvozila. No, nadam se da ću ovaj put sve posložiti kako treba”, rekla je Leona Popović.

Na Snježnoj kraljici nastupit će i 25-godišnja Andrea Komšić. Nju je lani zaraza koronavirusom spriječila da se natječe na Sljemenu, a sada će treći put predstavljati hrvatske boje na Crvenom spustu. “Nadam se bodovima na Sljemenu, da je to ta godina. Sezona mi je krenula stvarno ok, stekla sam samopouzdanje i u Leviju skijala bez opterećenja. Vidjela sam da sam blizu druge vožnje i da kvalitetno skijam. Nažalost, nastupili su problemi i bolovi u leđima koji me koče pri skijanju jer me strah u potpunosti se opustiti”, rekla je Andrea.

“Dat ću sve što mogu, a cilj mi je odraditi utrku bez posebnog pritiska i nastupiti kao na treningu. Crveni spust je dosta problematična staza. Ravnica pa zavoj pa strmina… Svega tu može biti, a i duža je od ostalih staza. Najbitnije je zadržati fokus od samog starta pa skroz do cilja“, dodala je Andrea Komšić koja se za utrku Snježna kraljica pripremala baš na Sljemenskim stazama.

Snježna kraljica će osim hrvatskih predstavnica ugostiti i najbolje svjetske skijašice

Slovakinja Petra Vlhova pokušat će ponovno obraniti titulu Snježne kraljice. Nju je nosila dvije godine zaredom, a budući da je trenutno vodeća u poretku slaloma FIS Svjetskog skijaškog kupa, to bi joj i moglo poći za rukom. Uz nju, na startu na Sljemenu naći će se i sjajna Austrijanka Katharina Liensberger. Ona je lani završila na drugom mjestu, a ove sezone ponovno ostvaruje vrhunske rezultate.

U borbi za postolje bit će i Švicarka Wendy Holdener koja je na Sljemenu bila brončana 2019. Nadamo se i nastupu Amerikanke Mikaele Shiffrin koja je nedavno imala pozitivan test na koronavirus, no nada se da će skijati u Zagrebu. Ako nastupi, pokušat će osvojiti svoju petu titulu na zagrebačkoj skijaškoj utrci Snježna kraljica.

Gdje gledati prijenos utrke Snježna kraljica 2022?

Nažalost, zbog sigurnog održavanja utrka, a sukladno epidemiološkoj situaciji vezanoj uz pandemiju koronavirusa i porasta zaraženih proteklog mjeseca, utrke Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa Snow Queen Trophy ove će se sezone ponovno održati bez gledatelja i gostiju. Tako slalomašice i slalomaše u cilju ipak neće dočekati navijači. Unatoč tome, svi ljubitelji skijanja i dalje će moći bodriti najbolje svjetske skijašice putem prijenosa na TV kanalu HTV2. Dodajmo da uvodni program kreće već od 12 sati u utorak, 4. siječnja 2022. godine.

Ukoliko nećete biti blizu malih ekrana, prijenos prve i druge slalomske utrke sa vrha Medvednica možete slušati na Drugom programu Hrvatskog radija (HR2). Podsjetimo, Leona Popović startat će 45., a 16-godišnja Zrinka Ljutić imat će startni broj 65. Utrku će otvoriti Austrijanka Chiara Mair. Više informacija o samoj utrci Snježna kraljica možete doznati na mrežnim stranicama organizatora na adresi snowqueentrophy.com.

O skijaškoj utrci Snow Queen Trophy

Utrke Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa organiziraju se od 2005. godine. Te je godine Hrvatski skijaški savez organizirao prvu žensku slalomsku utrku Svjetskog skijaškog kupa, a Zagreb postao nezaobilazno mjesto održavanja utrka Svjetskog kupa. Od 2008. godine ženskoj utrci pridružena je i muška, a od prve utrke, do danas, Snow Queen Trophy su među najgledanijim utrkama Svjetskog kupa.

Brojne su posebnosti Snow Queen Trophy utrka. Jedino na sljemenskim utrkama pobjednica i pobjednik dobiju krunu i proglašavaju se snježnim kraljicom i kraljem. A atmosfera u kojoj se utrke održavaju predmet je hvale kako najboljih svjetskih slalomašica i slalomaša, tako i svih gostiju utrka.

Sve to svrstalo je 2013. godine Snow Queen Trophy utrke u Club 5 Ski Classics, udruženje tradicionalnih organizatora utrka FIS Svjetskog kupa. Time su one stale uz bok vodećih organizatora utrka FIS Svjetskog kupa, poput Val Gardene, Garmisch Partenkirchena, Kitzbühela, Wengena, Val d’Iserea i ostalih.

Video: Audi FIS Ski World Cup Vip Snow Queen Trophy 2015

Tagged