sergej jakirović | foto: alen szabo - gnk dinamo zagreb | 2023.

Sergej Jakirović, novi trener Dinama, najavio je kako će Plavi igrati agresivan, brz i okomit nogomet

Sergej Jakirović je novi trener zagrebačkog Dinama. Ova vijest je iznenadila veliku većinu nogometnih znalaca, ali sam klub HNK Rijeka, kojega je Jakirović do jučer trenirao. No, to je nogomet. A ovaj je bosanskohercegovački-hrvatski nogometni trener, bivši nogometaš i bivši bosanskohercegovački reprezentativac, naslijedio Igora Bišćana koji je na Dinamovoj klupi bio samo četiri mjeseca. Podsjetimo, njemu je presudio nespretni poraz u 3. prekolu kvalifikacija od AEK-a.


“Iznimno sam počašćen što sam postao trener Dinama. Iznenađen sam, pomalo i šokantno, zato što sam se u dva sata kupao u moru, a u tri je sve već bilo gotovo. Jednostavno, dogodilo se sve munjevito, ali takav je danas nogomet. Jednostavno – ponuda i potražnja. Mislim da je ovo prilika koja se ne događa često. Ali i mislim da sam svojim radom i kvalitetnim rezultatima u posljednje tri godine zaslužio tu priliku. Eto, sada sam tu. Nadam se da ćemo nastaviti dobro raditi, da ćemo pobjeđivati, ali i da ćemo dobro igrati. Igrat ćemo napadački i otvoren nogomet da uveseljavamo sve navijače koji vole Dinamo“, rekao je Sergej Jakirović.

“Meni Dinamo uvijek izgleda dobro. Ja nisam bio baš uspješan protiv Dinama, ali smatram da su to najbolji igrači u Hrvatskoj. Oni stalno teže pobjeđivanju, a također, klub je posljednjih godina narastao. On je najbolji klub po rezultatima, no i u svemu ostalom. Mislim da svi mi koji se bavimo nogometom kao igrači i treneri težimo doći ovdje. Bez lažne skromnosti, za mene je ovo vrhunac što se tiče posla trenutno”, dodao je Jakirović.

Ja sam ambiciozan, želim nešto napraviti i želim to prenijeti na svoju ekipu

“To sam napravio u svakom klubu u kojemu sam radio. Vrlo je jednostavno. Daješ svaki dan sve od sebe – da bi dobro igrao, dobro se prezentirao, osigurao egzistenciju, napravio transfer i igrao za reprezentaciju. I da dodam, bez momčadi si nitko i ništa. Moraš se staviti u sklop momčadi da bi ti kao pojedinac napredovao”, rekao je Sergej Jakirović.

“Prioritet je uvijek prva sljedeća utakmica, a to je ona protiv Sparte u play-offu Europske lige. Ako možemo ući u Europsku ligu treba za to sve napraviti, ali je dobro i da je Konferencijska liga osigurana. Naravno, treba sve napraviti da se osvoji prvenstvo. Da se ne lažemo, prvenstvo je jako važno i bez dobrih nastupa i osvajanja naslova nema ni Lige prvaka, ni pretkola, ni ničega. Morat ćemo tu dobro svi zapeti. Imamo određeni zaostatak, tj. odgođene utakmice, tako da moramo sada biti pametni i posvetiti se prvoj sljedećoj da nam bude maksimalan fokus na njoj”, smatra 47-godišnji trener iz Mostara.

Kako Sergej Jakirović gleda na dvije utakmice između Dinama i AEK-a

“Gledao sam obje utakmice, bilo je tu dosta dobrih stvari. Što se tiče prve utakmice, u drugom poluvremenu se dogodilo što se dogodilo. Po meni, druga utakmica isto jako dobro odigrana, ovo što ja znam izvana. To je nogomet, događaju se takvi scenariji, a i ja imam takva iskustva od prošle sezone. Čovjek mi zabije škaricama gol u 122. minuti. Tada jednostavno treba ići dalje. Nema vremena za tugovanja, raspored je gust i brz. Jednostavno, treba izvući pouke i naporno raditi svaki dan. Već u četvrtak, 24. kolovoza 2023. godine moramo pobjediti prašku Spartu. Naravno, to neće biti lako, ali moramo to napraviti i pokazati jedan pobjednički gard i da sve ovo ostavimo iza nas”, rekao je Sergej Jakirović.

“U mom stožeru su prvi asistent Marko Salatović, kondicijski trener Marin Ivančić, analitičar Anđelo Roguljić i trener vratara Gojko Mrčela. Što se tiče Dinama, puno igrača poznajem. Znamo se s terena, a kako igraš često jedan protiv drugih, svi se manje više znaju. Dino Perić je čak i igrao sa mnom kad sam ja trenirao Sesvete. Petra Sučića smo promovirali prošle sezone u Zrinjskom. Antonio Marin nam je pomogao polusezonu u Rijeci. Ostale igrače također znam i prema njima imam maksimalan respekt. Oni su dokazani proefsionalci i pobjednici. Moramo sve napraviti da se što prije vratimo na pobjedničke staze”, smatra Jakirović.

Novi trener Dinama je otvoren, direktan, jednostavan i ima veliku energiju

“Svoj karakter i mentalitet pokušavam prebaciti na svoje igrače. Dosta znam stvari. Dosta me puta prevarilo i izvaralo, kako god hoćete, u mojoj igračkoj karijeri. Mislim da znam u svakom trenutku kako se koji igrač osjeća. Tu sam otvoren za sve stvari. Van terena dat ću ti sve što želiš, ali želim zato na terenu da je učinak, da si maksimalan. Tko ne bude maksimalan, s njim nemamo što pričati. Ovo je tvoj posao, radiš ono što voliš. Nema ništa ljepše od toga i nije to duga karijera. A moraš biti prije svega zdrav. Radimo sve da igrači vide da kroz trenažni proces napreduju, a to moj stožer doista svugdje uspjeva”, rekao je novi trener Dinama.

“Što se tiče mog stila igre, puno se govorilo o tom nekom tranzicijskom nogometu. To je bilo kad sam bio u Gorici, a ja sam uvijek govorio kako bih ja trebao igrati u Gorici. Bio sam debitant u prvoj ligi s 14 igrača koji nikada nisu igrali u prvoj ligi. Znači, moraš biti pragmatičan, izvući maksimum iz svoje ekipe, istaknuti vrline i sakriti mane. Ali mislim da sam kroz sve ove godine se nadograđivao i da sam napredovao. Ne razmišljam ni blizu kao kada sam vodio seniorsku momčad Sesveta. A sada imam više od 200 ligaških i europskih utakmica. Naravno, uvijek se može nešto novo naučiti, a svaka nova utakmica je nova pouka. Nadam se da ćemo prenijeti svoje zamisli ovoj ekipi. Svaki nam je igrač bitan, osobito u ovom gustom rasporedu”, dodao je Jakirović.

“Što se tiče Dinama, možemo očekivati agresivan, brz i okomit nogomet. Želim da imamo posjed, da smo proaktivni u tom posjedu i da završavamo akcije udarcem na gol. Želimo protivnika staviti pod pritisak. Točnije, raditi sve ono što prati moderan nogomet i raditi sve one dobre stvari koje je ova momčad pokazivala i prije. Nema razloga da to ne pokazuje sada, ali i ubuduće”, zaključio je Sergej Jakirović. Više o novom treneru Dinama doznajte na Wikipediji, a što se događa u Dinamu provjerite na klupskim stranicama na adresi gnkdinamo.hr.

Tagged