sanda delija | sharm el-sheikh egypt | 2023.

Sanda Delija probila čarobnih 100 metara dubine i postavila novi svjetski rekord za Hrvatsku!

Riječanka Sanda Delija nakon prošlogodišnje uspješne sezone u ronjenju na dah, koju je zaključila s osvojenom brončanom medaljom na svjetskom prvenstvu, ozbiljno je ušla u novu sezonu napornim treninzima u bazenu kao i na suhom. Naravno, ronjenje na dah je primarno morska disciplina pa je formu tempirati odlučila u karipskim morima oko otočne države Dominike zajedno sa roniocima Anom Petković, Petrom Klovarom i Vitomirom Maričićem iz kluba Ocean Rijeka na zajedničkim pripremama.

Iako se Sanda zadnji čas odlučila priključiti kolegama, svakodnevnim zaronima uskoro je počela premašivati sama svoje rekorde i na kraju dosegnula čarobnu granicu od 100 metara dubine, zaronivši 101 metar za što je bilo potrebno oko 4 minute. Koliko je ovo velik uspjeh govori činjenica da je manje od 10 žena u povijesti zaronilo dublje od 100 metara!

No, Sanda Delija nije stala na tome. S priprema se direktno uputila na drugu stranu svijeta, egipatski Sharm el Sheikh gdje je nastupila na Freediving World Cup natjecanju u namjeri da ostvari novi svjetski rekord. A za što joj je bilo dovoljno 98 metara dubine u njenoj primarnoj disciplini – FIM. U prvom danu nastupa, Sanda je sigurno ostvarila svoj cilj i upisala se u povijest ronjenja na dah. Ovo je svakako veliki poticaj za nastavak sezone u kojoj se očekuje još dva svjetska prvenstva, gdje hrvatski predstavnici Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić brane titulu najuspješnije reprezentacije sa prošlog svjetskog prvenstva.

Sanda Delija ima čast biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine

“Točno prije pet godina postigla sam svoj prvi državni rekord. A danas, u ponedjeljak, 15. svibnja 2023. godine i moj prvi svjetski rekord! U tih pet godina uložena je sva moja energija i vrijeme da bi mi se san ostvario. Mnogo je mentalnih i fizičkih treninga i priprema iza ovog zarona i izuzetno sam zadovoljna kako sam započela sezonu 2023. Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu. Ali i žena koja je postigla i AIDA svjetski dubinski rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od 3 minute i 58 sekundi”, rekla je Sanda Delija.

“Ovo je početak jednog novog poglavlja gdje će motivacija biti snovi, želja i vizija. Želim dalje pomicati svoje granice i spremna sam na sve prepreke i teškoće koje to nužno nosi sa sobom. Nakon nekoliko pauze i odmora spremna sam za nastavak trening plana. Ali i novi ciklus priprema koje programira moj trener Vitomir Maričić. Ukratko, novi fokus je na nadolazećem svjetskom prvenstvu”, dodala je Sanda. Više o ovoj vrsnoj sportašici koja roni na dah doznajte putem njezinog Instagram profila.

Tagged