sanda delija - ronjenje na dah - 2021.

Sanda Delija, hrvatska dubinska apneašica, službeno je najdublja Hrvatica

Sanda Delija je u dubokom plavetnilu Crvenog mora u Sharm el-Sheikh u Egiptu postavila tri nova Hrvatska dubinska rekorda u ronjenju na dah. Rekordi su službeno verificirani od strane AIDA Hrvatska i krovne svjetske organizacije za ronjenje na dah – AIDA International.

Tijekom četiri dana međunarodnog natjecanja koje se održavalo krajem 2020. godine, Sanda je zaronila na dubinu od 80 metara u disciplini Free Immersion (ronjenja u dubinu bez peraja uz povlačenje po konopu), 70 u disciplini Constant weight Bifins (ronjenja u dubinu sa perajama) i -65 u disciplini Constant (ronjenja u dubinu sa mono perajom). Tim dubinama osvojila je prvo mjesto na tom natjecanju!

Sanda Delija je promijenila svoj život 2016. godine, kada se “rodila snažna strast za morem” dok je radila u Rimu u sjedištu UN-a. Danas Sanda pod hrvatskim bojama kao članica reprezentacije AIDA Hrvatske i niže rekorde u ženskoj konkurenciji ronjenja na dah u dubinu. U Rim se preselila nakon sto je diplomirala Psihologiju i Međunarodni Business u Parizu. Tamo je stekla iskustvo u kliničkoj psihologiji u radu s autističnom djecom. Završava magisterij iz Human resources u Londonu. U tom periodu priklonila se podvodnom ribolovu. A kako bi poboljšala svoje lovačke sposobnosti i vještine ronjenja na dah, odlučila se na tečaj ronjenja.

Upisala se na prvi tečaj u Trstu, a zatim, kad je otišala raditi u Rim 2015., drugi tečaj u talijanskoj školi Apena Academy. Nju je osnovao Umberto Pelizzari, talijanska legenda ronjenja na dah. Nakon više usavršavanja kroz radionice, 2016. godine je odlučila napraviti iskorak i sama postati instruktorica. Trebalo joj je šest mjeseci da položi za instruktora ronjenja na dah.

Sanda Delija je na Asinaru u Sardiniju pozvana kao suradnik u jedini centar u Italiji Cala D’Oliva Diving

Vlasnik Centra, a sada i njezin partner, predložio je da pogleda tadašnje nacionalne rekorde. Tada se radilo o 50 metara. Odlučila je otići u Dahab u Egipat, trenirati i napasti nacionalne rekorde. Tamo je provela tri mjeseca i postavila svoj prvi Hrvatski rekord, tada “samo” 60 metara. Sada od svibnja do listopada živi na Asinari. Drži tečajeve ronjenja na dah i vodi centar, dok se zimi više fokusira na treninge. To uključuje teretanu, trčanje, jogu, meditaciju i plivanje, kao i vježbe izjednačavanja izvan vode.

Sanda je tamo prvo radila kao psiholog, a potom je bila uključena na menadžerskoj razini u UN-u. Uz vođenje tečaja ronjenja na dah, Sanda vodi ronilački centar na Asinari u Sardiniji. Vrijeme također koristi kao govornik u sportskoj psihologiji za upravljanje emocijama. Sandine nove nacionalne rekorde očekujemo na najvećem regionalnom natjecanju u ronjenju na dah – Adriatic Depth Trophy. Natjecanje će se održati 4. rujna 2021. godine na otoku Krku, a održat će se u organizaciji AIDA Hrvatska.

Na Krku će se okupiti cijela reprezentacija

“Biti će mi drago napokon se natjecati u Hrvatskoj, naročito ovakvom prestižnom natjecanju. Znam da tamo znaju biti izazovni uvjeti, dat ću sve od sebe. Nadam se da ću ponovo podići formu do kraja godine i još dalje pomaknuti svoje osobne rekorde. Ronjenje je stvarno sport u kojem se može natjecati do starosti Nadam se da ću još dugo moći pomicati svoje granice”, rekla je Sanda Delija. Više o Sandi doznajte na njezinom Instagram profilu.

“Konačno ćemo okupiti kompletnu reprezentaciju na ovom natjecanju. A natjecanje je jako naraslo i postalo jedno od najvećih u svijetu. Probat ćemo se predstaviti u najboljem svjetlu. Sanda nam je svakako lider među djevojkama. Ja se nadam da će upisati svoje ime i u četvrtu dubinsku disciplinu kao nacionalna rekorderka”, rekao je Vitomir Maričić, direktor ADT natjecanja. Više o AIDA Hrvatska doznajte na Wikipediji.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - -