craig breen :: wrc croatia rally 2023

Na trening vožnji utrke WRC Croatia Rally 2023 došlo je do nesreće u kojoj je poginuo vozač Craig Breen

Za vrijeme trening vožnje uoči natjecanja WRC Croatia Rally 2023 u četvrtak, 12. travnja 2023. godine oko 12:40 došlo je do teške prometne nesreće sa smrtnim posljedicama. Naime, rally vozilo koje je vozio Craig Breen sletjelo je s ceste, a u toj nesreći on je poginuo, dok je njegov suvozač prošao bez ozljeda. Ova nesreća se dogodila na lokalnoj cesti br. 2201 u mjestu Lobor kod Zlatara. Podsjetimo, vozač Craig Breen je vozio za Hyundai Shell Mobis World Rally Team, a ove sezone je bio jedan od boljih vozača.


Craig Breen rođen je 1990. godine i bio je iskusan rally vozač iz Irske. Uz to, on je sin irskog državnog rally prvaka. Već se sa devet godina počeo baviti kartingom, a sa 17 relijem. Brzo je napredovao kroz razne serije, a već 2012. godine sudjelovao je na S-WRC prvenstvu. Tijekom karijere osam puta se penjao na pobjedničko postolje relija za SP, posljednji put u veljači ove godine kada je zauzeo drugo mjesto u Švedskoj.

Pobijedio je i na 30 brzinskih ispita na relijima WRC-a. Craig Breen je ove, 2023. godine trebao treći put nastupiti na WRC Croatia Rally natjecanju. Podsjetimo, 2021. zauzeo je osmo mjesto, a prošle godine četvrto. U Zagreb je kao vozač Hyundai Motorsport tima došao s visokim ambicijama. Dijelom zbog drugog mjesta u Švedskoj, a dijelom zbog sjajne lanjske utrke u Hrvatskoj… Više o ovom vozaču možete doznati na Wikipediji.

WRC Croatia Rally će se usprkos ovoj tragediji ipak održati

“U ime Međunarodne automobilističke federacije želim izraziti našu iskrenu sućut obitelji i prijateljima Craiga Breena nakon njegove smrti tijekom testne vožnje u Hrvatskoj. Naše misli i molitve su s njegovim voljenima i cijelom rally zajednicom u ovom teškom trenutku”, rekao je predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem.

U Hyundai Motorsport timu duboko smo ožalošćeni što moramo potvrditi da je vozač Craig Breen izgubio život u nesreći na treningu u Hrvatskoj. Suvozač James Fulton je neozlijeđen u incidentu koji se dogodio tijekom dana. Hyundai Motorsport upućuje najiskreniju sućut Craigovoj obitelji, prijateljima i brojnim navijačima. U ovome trenutku nećemo davati dodatne izjave”, rekli su iz WRC Hyundai tima.

“Duboko smo potreseni viješću o teškoj nesreći u kojoj je život izgubio Craig Breen. Riječ je o testnoj vožnji ususret natjecanja WRC Croatia Rally, a Breen je bio vrhunski i iskusan irski vozač. Zajedno s nadležnim službama i FIA-om provodimo sve radnje kako bismo utvrdili okolnosti koje su dovele do ovog tragičnog događaja. Naši standardi sigurnosti su na najvišoj mogućoj razini. Točnije, onoj koje je propisala FIA, a njih nadzire Hrvatski auto i karting savez. Doista nam je važno da se ne događaju ovakve tragične situacije. Prvenstveno nam je cilj da ljudi uživaju u motorsportu uz poštivanje svih pravila sigurnosti. Naše su misli uz Craigovu obitelj, njegovo prijatelje i cijeli tim”, rekli su Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza i Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora utrke WRC Croatia Rally.

Tagged