snježna kraljica - muški slalom - 2022. - snow queen trophy zagreb

Muški slalom utrke Snježna kraljica 2022 zbog loših uvjeta na stazi definitivno otkazan!

Muški slalom utrke Svjetskog skijaškog kupa “Snježna kraljica 2022” je definitivno otkazan! Nakon što je utrka za titulu 13. Snježnog kralja otkazana zbog loših uvjeta na sljemenskoj stazi i dan prije, u srijedu, 5. siječnja, zbog istih razloga je otkazana i današnja utrka. Naime, organizatori su utrka odgodili za jedan dan, ali staza nije izdržala. Iako je preko noći je pao snijeg i temperatura se dosta spustila, činilo se da će sve proći po planu. No nakon što je utrku odvozilo prvih 19 skijaša, zbog lošeg stanja na stazi odlučeno je da se slalom neće nastaviti.


Što se tiče rezultata, prije prekida utrke vodeći je nakon 19 skijaša bio Norvežanin Sebastian Foss-Solevaag. Drugi je bio Ramon Zenhausern, a dodajmo da su zaostaci za vodećim Norvežaninom bili ogromni. Od hrvatskih skijaša jedini je utrku Snježna kraljica uspio odskijati Filip Zubčić. No, on je napravio veliku grešku na samom početku utrke i dosta zakasnio za vodećim – čak 4.93 sekunde. Nakon Filipovog nastupa uslijedilo je još nekoliko prekida, a potom i konačno otkazivanje utrke.

O utrci Audi FIS Svjetski skijaški kup “Snow Queen Trophy” 2022. – Zagreb/Sljeme

Podsjetimo, u utrci su trebala nastupiti još petorica hrvatskih skijaša – Matej Vidović, Istok Rodeš, Samuel Kolega, Leon Nikić Tvrtko Ljutić. Prvi među njima bio je Filip Zubčić sa startnim brojem 16. Vidović je imao broj 26, Rodeš 32, Kolega 40, a Nikić 61. Zadnji je trebao nastupiti mladi Tvrtko Ljutić s brojem 63.

“Napravio sam kardinalnu grešku i izgubio gore iznad tri sekunde. Pozitivno je to što sam ostatak staze odskijao dobro, ali ta greška me koštala dobrog plasmana, bio bih negdje šesti-sedmi. Predirektno sam ušao u ta vrata i kasnije upao u rupu. Bacio sam se i probao ići koliko mogu. Postavka je brza i podloga teška, ali vozili smo milijun ovakvih utrka, nije to ništa novo. Svi se jako žale na podlogu, ovo mi se uopće ne sviđa. Dečki, ovo je slalom, a ne spust”, rekao je naš najbolji skijaš Filip Zubčić.

“Ujutro je izgledalo jako dobro. Palo je 12 centimetara snijega, u devet sati se postavila staza. Sve se razvijalo jako dobro i na pregledu staze je prošlo u redu. Nakon pregleda staze čak se vodila diskusija treba li se još nešto doraditi. Emmanuele Couder, direktor Svjetskog kupa, diskutirao je sa mnom te je bila opcija da se ne ništa ne radi na stazi i da se samo korigiraju par vrata. Bila je i opcija da se radi voda i sol. Njegova odluka je bila da se radi voda i sol… E sad, jesu li ta voda i sol još više pojele snijeg, ne znam. Mišljenje je Rene Fleissa da nismo trebali raditi ništa, da bi imali sigurno dobru utrku. No, što je, tu je, pokušali smo sve – plana C više nema. Žao mi je, a ponosan sam na ljude koji su radili sve moguće. Nije ni prva ni zadnja utrka koja je otkazana na dan utrke. To je realnost Svjetskog skijaškog kupa”, rekao je Vedran Pavlek, direktor organizacijskog odbora skijaške utrke Snow Queen Trophy. Više o utrci Snježna kraljica doznajte na službenim mrežnim stranicama na adresi snowqueentrophy.com.

Video: FIS Predictor Challenge 2021/2022 | FIS Alpine

Tagged