utrka "maksimirski minus zwei cener " / 2021.

Maksimirski Minus Zwei Cener – trčimo pod geslom Ostani bez daha za PH

Sedmo izdanje utrke “Maksimirski Minus Zwei cener” ponovno će se trčati pod geslom “Ostani bez daha za PH”! Utrka će se održati u subotu, 26. lipnja 2021. godine u park šumi Maksimir. Ova šumska utrka kreće u 10 sati na livadi kod Mogile, a tamo će se održavati i cjelokupni program.

Na utrku su pozvani su svi željni trčanja, rekreacije ili boravka u prirodi bez obzira na dob. Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 25. lipnja i to putem mrežne stranice na adresi utrka.com. Po već ustaljenom običaju, utrku čine kros od 8 i utrka građana na 2 kilometra.


Najljepšu utrku grada Zagreba je i ove godine organizirao Atletski klub Maksimir, a posvećena je borbi protiv plućne hipertenzije. A tu su i pomagači – NZZJZ “dr. Andrija Štampar“ i Veleučilište Velika Gorica. Kao i do sada, sedmo izdanje utrke će biti popraćeno i edukativnim zdravstvenim programom s fokusom na važnost kretanja i rekreacije. Stazu utrke će osiguravati planinari iz Planinarskog društva Matica koji su vjerni partner utrke.

Glavni partneri utrke “Maksimirski Minus Zwei cener” su ponovno udruga oboljelih od plućne hipertenzije “Plava krila” i Crveni križ grada Zagreba

Istaknuta tema utrke je bolest kojoj je posvećena i ovogodišnja utrka, a to je plućna hipertenzija. To je rijetka bolest povišenog tlaka u plućnim žilama od koje boluje nešto više od 450 ljudi u Hrvatskoj. Danas u Republici Hrvatskoj postoje najnoviji dostupni lijekovi za liječenje plućne arterijske hipertenzije koji prate smjernice za liječenje, a kao krajnja opcija liječenja dostupna je i transplantacija pluća.

Stoga je od ključne važnosti što ranije prepoznavanje simptoma bolesti. Ali i upućivanje bolesnika u centre koji se bave plućnom hipertenzijom kako bi što ranije započeli liječenje. Više o utrci Maksimirski minus zwei cener doznajte na službenoj Facebook stranici.

Fedža Džubur i Andrija Damjanović o utrci

“Uz bolesti kao što su astma, karcinom pluća, a u posljednjih godinu dana i koronavirus, postoje i bolesti kojima je potrebno pridati više pažnje. To posebno dolazi do izražaja kod plućne hipertenzije. Ishod bolesti direktno ovisi o stadiju bolesti u kojem smo ju dijagnosticirali”, rekao je dr. med. Fedža Džubur, liječnik iz klinike za plućne bolesti Jordanovac.

“Ovo je obiteljska utrka. Jedni smo od rijetkih koji organiziraju utrku od 2 kilometra za sve uzraste željne rekreacije, kojima je 5 ili 10 km prezahtjevno. Stoga pozivamo ugrađane svih dobi da podrže borbu protiv plućne hipertenzije. Ali i da i učine nešto značajno i za svoje zdravlje trčanjem ili šetnjom kroz Maksimir. Već u 9:45 počinju dječje utrke i to za vrtićku dob na 100 metara, a u 9:55 kreću utrke na 400 metara za 1. i 2. razred osnovne. Naposljetku, glavne utrke startaju u 10:15, a riječ je o utrci građana na 2 i glavnoj kros utrci na 8 kilometara”, rekao je organizator utrke Andrija Damjanović.

Tagged