utrka "maksimirski minus zwei cener" zagreb 2020

Maksimirski Minus Zwei cener okupio više od 200 sudionika u svrhu podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji

U najljepšem europskom parku Maksimiru, u subotu, 3. listopada 2020. godine, održano šesto izdanje utrke Maksimirski Minus Zwei cener koje je okupilo više od 200 sudionika. Kao i prethodnih godina, sudionici su ponovno imali prilike uvjeriti se zašto mnogi ovaj događaj zovu “Najljepšom utrkom grada Zagreba”. Utrka je po običaju imala i javnozdravstvenu pozadinu, a ove godine je u fokusu bilo podizanje svijesti o plućnoj hipertenziji. Osim o ovoj rijetkoj bolesti, sudionici su mogli naučiti i o različitim važnostima zdravog i aktivnog života, a sve s ciljem promocije rekreativnog trčanja i uživanja u prirodi. Ljubitelji trčanja, zdravog načina života i boravka u prirodi imali su priliku sudjelovati u glavnoj kros utrci od 8 kilometara, raspodijeljenoj na četiri kruga, a za sve željne nešto lakšeg tempa je održana i utrka građana na 2 kilometara.


Unatoč zahtjevnim okolnostima, ovogodišnji Maksimirski Minus Zwei cener je uspješno održan sukladno s epidemiološkim mjerama i preporukama. Velik odaziv svih generacija je još jednom potvrdio kako je riječ o jednom od omiljenih obiteljskih događanja. A upravo su oni najmlađu dobili na poklon besplatnu ulaznicu za zagrebački ZOO, što ih je posebno razveselilo i pridonijelo atmosferi subotnjeg jutra.

Utrku je organizirao Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Domom zdravlja Zagreb – Centar i Veleučilištem Velika Gorica.

“Neopisivo me veseli što ova utrka nije podbacila usprkos svim poteškoćama koje nam je ova godina donijela. Zahvaljujem, ali i čestitam svim našim građanima koji su se odazvali i istrčali utrku, bez obzira na to jesu li se natjecali u kros ili građanskoj utrci”, rekao je Andrija Damjanović iz AK Maksimir.

Organizatori utrke ove su godine udružili snage s udrugom oboljelih od plućne hipertenzije Plava krila kako bi se osvijestilo javnost o postojanju ove rijetke bolesti. Radi se o bolesti povišenog tlaka u plućnim žilama od koje boluje nešto manje od 200 ljudi u Hrvatskoj.

Plućna hipertenzija neizlječiva i vrlo zahtjevna bolest, a oboljeli su ove godine ugroženiji nego ikada. Stoga nam je želja ovom suradnjom proširiti svijest u javnosti o ovoj rijetkoj bolesti, o kojoj se još uvijek premalo zna. Upravo sloganom Ostani bez daha za PH cilj je sudionicima utrke dočarati osjećaj koji oboljeli imaju kada ostaju bez daha prilikom najmanjih napora, čak i u stanju mirovanja”, rekla je Zdenka Bradač, predsjednica udruge Plava krila.

Ovogodišnje izdanje utrke Maksimirski Minus Zwei cener uveličali su i bivši vrhunski sportaši i olimpijci, a tom prigodom je predstavljen i europski projekt Active in Sport Again. Značajni partneri utrke su bili Crveni križ grada Zagreba i Planinarsko društvo Matica, a cijela utrka je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged