finska - hrvatska / fiba 2023 / finland - croatia

Košarka: Finska i Hrvatska igrale 2. kolo kvalifikacija za SP 2023 – Finci pobijedili 77-71

Hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je u drugom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023 – bolja je bila Finska 77-71. Bio je to sudar dviju napadačkih koncepcija. Finci su se oslanjali na tricu, a Hrvati na ubačaje za dva poena. Nakon 20 minuta igre to nikome nije donijelo prednost tako da se u svlačionice otišlo s rezultatom 34-34.

Prvo značajnije vodstvo Finska je stekla na otvaranju treće četvrtine. Tada su Jantunen i Salin pogodili dvije trice za finskih +6 i rezultat 40-34. No, Hrvatska se vratila preko linije slobodnih bacanja na 40-39. Izostanak napadačkog doprinosa Filipa Bundovića, najboljeg igrača u susretu protiv Slovenije, Mršić je nadomjestio uslugama Danka Brankovića. Dodajmo da je on prvi igrač Hrvatske koji je dosegnuo dvoznamenkasti broj poena u trenutku kada je zabio za 42-41.

Uslijedio je novi udar Finaca s dvije nove trice za vodstvo 50-43. I nakon time-outa i brojnih izmjena u pokušaju pronalaska raspoložene petorke, Hrvatska je nastavila ponirati. Tako je već u 27. minuti zaostatak bio 10 poena (53-43).

Gnjidić, Bundović i Marčinković donijeli su dosta živosti u igru Hrvatske

U tren oka zaostatak je prepolovljen na 53-48. Do kraja treće četvrtine napravljen je dodatni mali korak prema sustizanju protivnika (59-55). Zasluge za to ima Bundović koji je pokupio loptu ispod obruča i položio na isteku vremena. Nastavio je i početkom posljednje četvrtine kada prvo dvicom pa tricom potpuno vraća Hrvatsku u igru (62-60).

Marčinković je smanjio na samo poen minusa (64-63), a potom propustio priliku Hrvatsku dovesti u vodstvo. Finci se Huffom tricom odvajaju na +4, ali Perković uzvraća istom mjerom za (67-66). Nakon propuštene još jedne prilike za vodstva, domaćini preko Maxhunija (dva bacanja) bježe na 69-66.

Finska nakratko gubi vodstvo – Hrvatska konačno okreće rezultat u svoju korist na 69-70

No tada Finci s dvije trice Maxhunija i Salina, u trenucima kada su milimetrima bili blizu gubitka lopte, rješavaju pitanje pobjednika (75-71). Na kraju su tu prednost podignuli do završnih 77-71. Bundović je sa 16 poena, od kojih je 14 postigao u drugom poluvremenu, bio najbolji strijelac hrvatske reprezentacije. Prvi do njega s deset poena bio je Danko Branković. Kod Finaca, koji su zabili 14 trica iz 35 pokušaja, Maxhuni je postigao 15, a Huff 14 poena.

“Ovo je bila teška utakmica, slična poput one protiv Slovenaca. Nažalost, s istom završnicom koja je otišla na protivničku stranu. I njihov trener je rekao kako su večeras imali više sreće. Dvije ničije lopte su otišle njima u ruke na tri poena i te dvije trice su u biti odlučile utakmicu. Ono što možemo iščitati iz igre i rezultata jest da, iako smo mlada momčad i imamo dosta igrača debitanata, vidjeli smo jednu sasvim drugačiju brzinu kretanja igrača Finske od naše. Talent, potencijal i neka dobra obrana nas drže dio utakmice. No, moramo napraviti iskorak u kretanju, brzini donošenja odluka, u napadu prije svega. Rekao sam igračima u svlačionici, svaki mora u idućem periodu raditi na tome da se te greške ne ponavljaju”, rekao je Veljko Mršić, izbornik hrvatske reprezentacije. Više o aktivnostima Hrvatske košarkaške reprezentacije doznajte na mrežnim stranicama na adresi hks-cbf.hr.

Video: Press konferencija nakon utakmice Finska – Hrvatska

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -