womens ehf euro 2022 :: europsko rukometno prvenstvo za žene

Još nekoliko dana do Europskog prvenstva u rukometu za žene 2022

Još nas samo nekoliko dana dijeli do početka ženskog rukometnog Eura 2022 – Europsko prvenstvo u rukometu za žene 2022 održat će se od 4. do 20. studenog. Da ne bi došlo do preklapanja događaja sa Svjetskim prvenstvom u nogometu 2022 u Kataru, Europsko prvenstvo u rukometu za žene 2022 bilo je pomaknuto mjesec dana kasnije. Dodajmo da će se prvenstvo održati u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.


Europsko prvenstvo u rukometu za žene 2022 je u organizaciji Rukometnog saveza Slovenije, Rukometnog saveza Sjeverne Makedonije, Rukometnog saveza Crne Gore i Europske rukometne federacije poznatom kao EHF. A za ljubitelje klađenja na rukomet i prvenstva, online kladionice su pripremile odličnu ponudu pa pročitajte više i kliknite ovdje.

Odlična priprema za Europsko prvenstvo kroz turnir “Trofej Karpata”

Poznato je da je ženska reprezentacija Srbije ostvarila učešće u međunarodnom turniru Trofej Karpata. Kako mnogi kažu pa i samo srpske rukometašice da će im ovaj turnir će odlično doći. Kroz njega će se moći još bolje pripremiti za predstojeće Europsko prvenstvo u rukometu za žene 2022.

Srbija će od 29. rujna do 1. listopada 2022. u Bistrici odmjeriti snage sa selekcijama Austrije, Španije i domaćina Rumunjske. Dodajmo da je seniorski selektor Uroš Bregar. Igrat će se tri utakmice kroz tri dana, a to će srpskoj ženskoj rukometnoj reprezentaciji poslužiti kao odlična metoda da se još bolje uigraju, isprobaju i osmisle nove taktike, ali i da se dodatno pripreme za Europsko prvenstvo 2022 u rukometu za žene.

Poznat je sastav ekipe koja će se boriti na turniru Trofej Karpata u Bistrici. A to su Nataša Chetković, Aleksandra Vukajlović, Katarina Stošić, Jelena Lavko, Marija Agbaba, Jelena Ðurašinović, Edita Nuković, Anđela Janjušević, Jovana Risović, Ana Kojić, Jovana Jovović, Aleksandra Stamenić, Katarina Bojičić, Jovana Stoiljković, Dunja Radević, Dunja Tabak, Kristina Liščević, Marija Petrović i Kristina Graovac. Nažalost, zbog povreda rukometašice Jovana Kovačević i Nataša Lovrić nisu otputovale na turnir.

Zanimljivosti EHF EURO 2022

Europsko prvenstvo u rukometu za žene se održava svake dvije godine. Ono predstavlja službeno natjecanje seniorskih ženskih rukometnih reprezentacija Europe. Prvi put je održano davne 1994. godine u Njemačkoj, gde je sudjelovalo samo dvanaest reprezentacija. A uz proglašenje prvaka Europe, turnir služi i kao kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo.

Danas, na Europskom prvenstvu u rukometu za žene 2022 bit će odigrano u formatu od 16 ekipa, a već će 2024. na prvenstvu sudjelovati 24 selekcije. Podsjećamo, domaćini Europskog prvenstva u rukometu za žene 2022 su Slovenija, Makedonija i Crna Gora. Titulu sa prethodnog Europskog prvenstva u rukometu za žene održanog u Danskoj brani reprezentacija Norveške. One su u finalu pobijedile rukometašice Francuske rezultatom 22:20. Kada pogledamo povijest EP u rukometu za žene, najuspješnije su reprezentacije Novreške, Danske, Francuske i Mađarske. Tri prvoplasirane reprezentacije na ovogodišnjem EP automatski će se kvalifikovati za Svjetsko prvenstvo u rukometu 2023. godine kao i na Olimpijske igre 2024.

Srbija u teškoj grupnoj fazi za EHF EURO 2022.

Poznato je da će rukometašice Srbije igrati u grupi B to sa ekipom Danske, Švedske i Slovenije. Mnogi ljubitelji rukometa u Srbiji smatraju da je njihova reprezentacija dobila tešku i paklenu skupinu. Međutim, iako se radi o teškoj skupini, ti isti ljubitelji smatraju da su rukometašice spremne te da će dati sve od sebe kako bi donijele pobjedu svojoj domovini.

Sa ekipom Švedske rukometašice Srbije su već prije igrale u kvalifikacijama i dobro se poznaju pa smatramo da sa njima ne bi trebalo biti problema. Kako je selektor Uroš Bregar naglasio, Danske rukometašice itekako prati u Ligi prvaka, dok slovenske igračice itekako dobro pozna jer je veliki broj njih trenirao.

Europsko rukomentno prvenstvo za žene – raspored po skupinama

  • GRUPA A: Norveška, Mađarska, Hrvatska, Švicarska
  • GRUPA B: Danska, Švedska, Slovenija, Srbija
  • GRUPA C: Francuska, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Rumunjska
  • GRUPA D: Poljska, Crna Gora, Njemačka, Španjolska

Planirano je da grupa A igra mečeve u Ljubljani (Slovenija). Grupa B igra u Celju (Slovenija), grupa C u Skoplju (Makedonija), a grupa D u Podgorici (Crna Gora). Nakon završetka natjecanja po grupnim fazama slijedi glavna borba pobjednika skupina (i drugoplasiranih) koja se igra u Ljubljani i Skoplju. I dodajmo, glavni grad Slovenije bit će domaćin i finalnog vikenda.

Princip takmičenja se sastoji od 16 selekcija podeljenih u četiri grupe preliminarne faze. Poslije završetka prve grupne faze natjecanja slijedi formiranje dvije nove grupe – to je označeno kao grupna faza II u kojoj će se natjecati po 6 ekipa. U grupnu fazu II plasirat će se po tri prvoklasirane ekipe iz svake grupe faze I. Dvije prvoklasirane ekipe iz faze II plasirat će se u polufinale, gdje će se dalje igrati po principu kup-sistema.

Prva faza natjecanja planirana je da će se održati od 4. do 9. studenog 2022. godine. Druga faza natjecanja planirana je da se održi od 10. do 16. studenog. Zatim slijedi polufinale, a ono je planirano za petak, 18. studenog. Utakmica za treće mjesto igrat će se u nedjelju, 20. studenog, dok se finale planira održati isti dan.

Tagged