hrvatska nogometna liga I 2022.

Hrvatska nogometna liga novi je službeni naziv najvišeg stupnja natjecanja u muškom nogometu

U Solinu je održana osma sjednica Izvršnog odbora HNS-a na kojoj je vraćeno izvorno ime lige koja se sada zove “Hrvatska nogometna liga”! Između ostaloga, na sjednici je donesena odluka o promjeni naziva natjecanja muškog nogometa. Dodajmo da će se novi nazivi početi primjenjivati od predstojeće natjecateljske godine.

Donesena je odluka kako će se najviši stupanj natjecanja u muškom nogometu ponovno zvati Hrvatska nogometna liga. Drugi, treći i četvrti stupanj će također promijeniti ime i zvat će se redom Prva nogometna liga, Druga nogometna liga i Treća nogometna liga. Naknadno je moguće ovim nazivima pridodati ime naslovnog sponzora pojedinog stupnja natjecanja.


Izvršni odbor HNS-a je također prihvatio odluku o raspodjeli sredstava od ugovora za TV prava. Kako je i očekivano, daleko najveći dio “kolača” ići prema klubovima Hrvatske nogometne lige – čak 9.33 milijuna eura. Ostatak sredstava bit će usmjeren prema Prvoj nogometnoj ligi, 1. ŽNL, 1. HMNL, HNK za mladež, HNK za žene i HNK u malom nogometu.

Hrvatska nogometna liga je naziv koji se uvriježio među navijačima

“Željeli smo na neki način izdvojiti prvi stupanj natjecanja, a opet, dati dodatnu važnost nižim stupnjevima natjecanja. Razmatrali smo nekoliko rješenja. U konačnici, odlučili smo prvom stupnju natjecanja vratiti prvotni i prepoznatljivi naziv. Hrvatska nogometna liga je naziv koji se uvriježio među navijačima, u javnosti i u medijima. Toga smo bili svjedoci i proteklih godina dok je naziv bio Prva liga, ali smo ipak svi govorili da je to naša – HNL. Time smo odali počast povijesti i prepoznatljivosti koju HNL ima, i pritom izbjegli međunarodne izraze poput “premijernog” ili “elitnog” koji u hrvatskom nogometu nemaju tradiciju. Također smo dali na važnosti klubovima drugog, trećeg i četvrtog stupnja. Nastavit ćemo sustavno jačati marketinške, promotivne i komercijalne aspekte svih natjecanja”, rekao je Marijan Kustić, predsjednik HNS-a.

Izvršni odbor je utvrdio sudionike natjecanja od prvog do trećeg stupnja, odnosno kvalifikacija za Prvu i Drugu nogometnu ligu. Usvojeni su novi Pravilnik o nogometnim natjecanjima, Pravilnik o suradnji klubova i Izvješće o licenciranju za natjecateljsku godinu 2022./23.. Također, usvojeno je i izvješće o organizaciji nogometnih kampova u Australiji i SAD-u te dokument Osnove veteranskog nogometa.

Izvršni odbor je također donio odluku o kupnji umjetne trave potrebne ze izgradnju još sedam travnjaka u županijama diljem zemlje. Dodajmo da je sjednica održana u Solinu u ponedjeljak, 6. lipnja 2022. godine, uoči utakmice drugog kola skupine A Lige nacija koja se igra između Hrvatske i Francuske na Poljudu. Više informacija o HNS-u doznajte na mrežnim stranicama hns-cff.hr.

Tagged