rukomet | 2023.

Europska rukometna prvenstva na kojima je Hrvatska stigla do finala

Prvo muško EHF Europsko rukometno prvenstvo bilo je održano u Portugalu 1994. godine s 12 momčadi koje su se natjecale za odličja. Prvi put su 24 momčadi izašle na teren (današnji broj sudionika) u Švedskoj, Austriji i Norveškoj prije dvije godine. To Europsko prvenstvo, 14. po redu, ujedno je bilo i prvo na kojem su domaćini bili iz tri različite države. Sveukupno, šest različitih država do danas je osvojilo muško Europsko rukometno prvenstvo.

Švedska vodi na ljestvici medalja sa svoje četiri zlatne medalje, ali Francuska im je za petama jer je do sada osvojila tri europske titule. Španjolska, Njemačka i Danska, koja je prije turnira prema Mozzart kladionici, bila označena za glavnog favorita ovog EP-a, osvojile su po dva prvenstva, dok je Rusija jednom bila na vrhu postolja.

Hrvatska rukometna reprezentacija jedna je od tri reprezentacija koja je nastupila na svakoj europskoj smotri, uz Francusku i Španjolsku. Kauboji su tri puta stigli do finala – 2008., 2010. i 2020. godine, no nikada do zlata. U nastavku ćemo se dotaknuti naših najuspješnijih europskih prvenstava.

Europsko rukometno prvenstvo 2008. u Norveškoj

U Norveškoj se od 17. do 27. siječnja 2008. godine održalo osmo Europsko rukometno prvenstvo za muškarce. Naposljetku je Danska osvojila turnir pred navijačkom publikom u Hakons Areni u Lillehammeru. Ovo je bio prvi naslov europskog prvaka za Dansku s finalom kakav do tada nije viđen na europskim prvenstvima. Naša reprezentacija izgubila je to finale rezultatom 20:24, a najučinkovitiji u porazu bio je Petar Metličić s pet pogodaka. Francuska je osvojila broncu nakon uvjerljive pobjede 36:26 protiv Njemačke.

To prvenstvo bio je događaj kakav nije viđen u rukometu. Ukratko, bilo je to apsolutno dosezanje novih visina koje u rukometu do tada nije bilo dostignute. U arene diljem Norveške došlo je 180 tisuća gledatelja, a kumulativna publika od 1,2 milijarde obožavatelja pratila je događaj na TV-u. Emitirano je preko 1.100 sati programa, a ukupno je akreditirano više od tisuću predstavnika medija. Postojali su ugovori o emitiranju s više od 70 nakladnika i gotovo 20 radijskih postaja. U Danskoj je samo finale pratilo preko dvije milijune gledatelja. Dodajmo i da je TV2 Danska svojim prijenosom uživo dosegla tržišni udio od 86,5 posto.

A najbolji i nagrađeni pojedinci među Kaubojima su bili:

  • Najbolji srednji vanjski i najbolji strijelac: Ivano Balić (44 gola)
  • Najbolji obrambeni igrač: Igor Vori
  • 8. najbolji vratar: Mirko Alilović (34 posto obrana)

Europsko prvenstvo 2010. godine se igralo u Austriji

Od 19. do 31. siječnja 2010. godine muško seniorsko prvenstvo igralo se u pet dvorana i to u Grazu, Linzu, Innsbrucku, Bečkom Novom Mjestu i Beču. A to je događaj koji je bio kruna sjajnih 18 mjeseci francuske reprezentacije. Zapečativši sudbinu Hrvatske u uzbudljivoj finalnoj utakmici pred 11.000 gledatelja u Wiener Stadthalleu, gdje su momčadi na poluvremenu bile ravnopravne, Francuska je preokrenula susret u svoju korist pobjedom od četiri gola, 25:21, unatoč brojci od sedam pogodaka Vedrana Zrnića. No, ovom pobjedom su si Francuzi dodali još jedno zlatno priznanje uz zlatne medalje sa Svjetskog prvenstva 2009. u Hrvatskoj i Olimpijskih igara 2008. godine. Brončanu medalju osigurao je Island pobijedivši Poljsku 29:26. Tih godina nikako nismo mogli protiv Omeyera, Karabatića i društva, a čini se da ne možemo ni danas.

Utakmice je pratilo preko 250 tisuća gledatelja, a na prvenstvu je sudjelovalo više od 250 igrača. Prijenos događaja dosegao je 1.700 sati TV programa, a kumulativna publika od 1,03 milijarde gledatelja pratila je turnir. Postojali su ugovori o emitiranju s više od 80 TV i radio nakladnika koji pokrivaju 70 teritorija diljem svijeta. Za događaj je bilo akreditirano više od 1.200 predstavnika medija. Sve utakmice uživo su se prenosile putem interneta, prvi put u povijesti.

I na ovoj smotri su odlični bili naši rukometaši:

  • Najbolje lijevo krilo: Manuel Štrlek
  • Najbolji pivot: Igor Vori
  • Najbolji obrambeni igrač: Jakov Gojun
  • 7. najbolji strijelac: Ivan Čupić (36 golova)
  • 3. najbolji vratar: Mirko Alilović (36 posto obrana)

Europsko rukometno prvenstvo 2020. u Austriji, Norveškoj i Švedskoj

Prvenstvo održano prije dvije godine označilo je početak nove ere za europska kontinentalna reprezentativna natjecanja. Prvi su put sudjelovale ukupno 24 ekipe, osam više nego u dotadašnjem formatu. Također, po prvi put tri zemlje su bile domaćini događaja. Švedska, Austrija i Norveška su prevladale logističke izazove i pretvorile turnir u priču o velikom uspjehu.

Dok je EP 2020 brojnim navijačima diljem Europe pružio mnogo neočekivanih rezultata, npr. favoriti poput Francuske i Danske nisu uspjeli proći prvi krug, pobjednici nisu bili iznenađenje, jer je Španjolska obranila naslov pobijedivši u finalu rezultatom 22:20 naše Kauboje, dok je Norveška, jedan od domaćina, osvojila broncu. Nije nam pomoglo niti pet golova Domagoja Duvnjaka, kasnijeg MVP-ja turnira. Ukratko, nikada nećemo zaboraviti naš put do finala, iako nam hrvatske kladionice nisu davale šanse. Pobjede protiv Njemačke u drugom krugu, a pogotovo Norveške u polufinalu ušle su u rukometne anale.

Naravno, može li proći Europsko rukometno prvenstvo bez naših zvijezda:

  • Najbolji igrač i 8. najbolji strijelac: Domagoj Duvnjak (36 golova)
  • Najbolji srednji vanjski: Igor Karačić

VIDEO: Sweden vs Spain | Men’s EHF EURO 2022

Tagged