dinamo retro 1911 - dinamo classics - kolekcija retro dresova - foto: marko todorov / cropix 2021.

Dinamo za 110. rođendan predstavlja kolekciju dresova “Dinamo Classics”

Nogometni klub Dinamo Zagreb u svojoj dojmljivoj i bogatoj povijesti posut zlatnom prašinom krije razne i brojne zanimljive priče. Tako se uoči obilježavanja 110. obljetnice osnutka našeg purgerskog kluba u ponedjeljak, 26. travnja 2021. godine, Dinamo se odlučio upustiti u svojevrsnu emotivnu i vizualnu avanturu. Putovat ćemo kroz vremeplov kojim ćemo ponovno osjetiti dašak nekih starih vremena.

GNK Dinamo pokreće kampanju u kojoj će kreirati i predstaviti replike retro nogometnih dresova koji, bilo u estetskom smislu ili samoj važnosti u konkretnom trenutku, imaju značajno mjesto u klupskoj povijesti. Dodajmo da će Dinamo u sljedećih godinu i pol dana predstaviti čak pet retro kolekcija!

Kolekcije su izabrane kombinirajući nekoliko kriterija poput povijesnog značenja, sportskih rezultata, bitnih događaja i atraktivnosti dizajna. Kampanja naziva Dinamo Classics kreće upravo na 110. rođendan kluba uz zanimljiv dres iz 1911. godine.

Posebnost ove kampanje leži u tome što će Dinamo, nakon predstavljanja petog dresa predviđenog za ljeto 2022. godine, seriju nastaviti u interakciji s navijačima! Klub će kroz anketu omogućiti navijačima da svojim glasovima izaberu retro dres i odrede redoslijed u nastavku retro niza kroz odabir nekoliko mogućih opcija. Dres s najviše dobivenih glasova bio bi prvi sljedeći u nizu ove kolekcije.

Retro kolekcija Dinamo Classics bit će predstavljena u periodu proljeće, ljeto i zima 2021. te proljeće i ljeto 2022.

Svaki će dres iz kolekcije biti identična replika najvažnijih i najljepših dresova iz bogate Dinamove povijesti. Redoslijed dresova u nastavku serije te nakon pet navedenih klupskih serija određivali bi navijači glasovanjem između nekoliko ponuđenih kombinacija. Detalji o kolekciji dresova u navedenom periodu još neko vrijeme neka ostanu tajna.

Retro seriju Dinamo simbolički otvara na 110. obljetnicu kluba s dizajnom Dinamo Retro 1911. Uz taj dres se vežu sami (pra)početci i prvi izlazak na teren još u “drevno” doba kad je purgerski klub oduševljavao nogometne kibice pod nazivom 1. HŠK Građanski Zagreb.

U svojih početnih sedam i pol godina Građanski je koristio različite boje dresova

Iako je plava boja dulje od 100 godina simbol zagrebačkog kluba, prva je službena boja bila žuto-crvena! Na svom prvom okupljanju neposredno po osnutku kluba, kod prvog izlaska na teren na premijernoj trening utakmici 14. svibnja 1911. godine na Tuškancu, purgeri su istrčali u prugastim žuto-crvenim dresovima. U dnevnim je novinama između ostaloga pisalo: “Igrači su imali ukusne prugaste dresove crveno-žute boje…”

. U premijernom klupskom grbu koji je egzistirao tek tijekom prvih pola godine, na obodu je bila rozeta s 12 naizmjeničnih polja u tamnijim nijansama žute i crvene. Upravo je takve, tamnije tonove momčad koristila i na samim dresovima. Plavi dresovi osvanuli su već 1919. godine. Od toga je trenutka to postala i službena boja koja je osnovni dio identiteta purgerskog kluba već cijelo stoljeće.

O dresi Dinamo Retro 1911

Cijena dresa Dinamo retro 1911 iznosi 399 kuna. Izrađen je od stopostotnog pamuka te je upakiran u retro poklon kutiju. Dres je proizveden u Europi, u suradnji s tvrtkom Copa Football, nizozemskim proizvođačem retro odjeće koji je specijaliziran za suradnju s nogometnim klubovima. Retro dres bit će od ponedjeljka, 26. travnja, dostupan u prvim ograničenim količinama i to ekskluzivno u fan shopu Dinamo te na web shopu.

Iako u originalnoj izvedbi dresa nije stajao prvi klupski grb, u paketu on dolazi uz dres. Prema željama kupaca može se i aplicirati na dres. Retro dres iz 1911. godine prvi je u nizu buduće kolekcije Dinamo Classic koju će klub predstaviti i ponuditi navijačima i kupcima u narednom periodu.

Dinamovi prvotimci na jedan su dan osjetili dašak tog doba i samih početaka kluba. Kapetan prve momčadi Dinama Arijan Ademi, napadač Bruno Petković i stoper Joško Gvardiol nakratko su otputovali u 1911. godinu. I uistinu zasjali u prvom dresu kluba. Igrači Dinama sigurno bi u ovom izdanju završili i na svim naslovnicama tadašnjih novina kao prave nogometne zvijezde.

Tagged