dinamo classics | dres hšk građanski | 1923.

Dinamo predstavlja plavi dres iz 1923. godine u kojem je igrao Građanski i u kojem je taj klub osvojio prvi naslov državnog prvaka u povijesti

Mnoštvo je crtica koje se naslanjaju na novi dio projekta “Dinamo Classics” u koje se nastavlja kampanja promocije retro dresova koji imaju značajno mjesto u klupskoj povijesti. A ovom prilikom GNK Dinamo Zagreb s posebnim ponosom predstavlja klupski styling 1. HŠK Građanskog iz 1923. godine. Dodajmo da cijena dresa iznosi 59,60 eura, a već ga sada možete naručiti putem našeg Dinamovog webshopa. A taj će plavi dres povijest pamtiti po tri osnovna detalja.

To je prva garnitura dresova koju je klub koristio nakon što je preuzeo plavu kao svoju stalnu boju. U tom je dizajnu 1. HŠK Građanski otvorio sezonu u kojoj je, prije nešto više od 100 godina, osvojio prvi naslov državnog prvaka u povijesti. I kao treći detalj, navest ćemo da su u takvoj opremi purgeri pobijedili Barcelonu u gostima. A zbog te slavne utakmice zagrebačke gradske vlasti su bile ponukane na pokretanje izgradnje igrališta.

Podsjetimo, 1. HŠK Građanski bio je hrvatski nogometni klub osnovan u Zagrebu 1911., a raspušten je 1945. godine. Ovaj klub je imao veliki utjecaj na razvoj nogometa u Hrvatskoj i tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, no, svoje najveće uspjehe postigao je u razdoblju između dva svjetska rata. Dodajmo i da je Građanski osnovan kao višesportsko društvo s izrazitim hrvatskim identitetom, sa sekcijama posvećenim nogometu, rukometu i biciklizmu. Isprva su koristili terene u zagrebačkim naseljima Tuškanac, Martinovka i Kanal, dok nisu izgradili vlastiti stadion u Koturaškoj ulici, koji je 1924. godine svečano otvorio Stjepan Radić, istaknuti hrvatski političar. Više o ovom zagrebačkom klubu doznajte na Wikipediji.

Tagged