cro race 2019 / proglašenje pobjednika / markov trg, zagreb / foto: kl photo

CRO Race 2021 – kroz 6 etapa vozit će se 1000 kilometara diljem Hrvatske

CRO Race ponovo je s nama! Šesto izdanje međunarodne biciklističke utrke održat će se od 28. rujna do 3. listopada 2021. godine i ugostiti dvadesetak biciklističkih timova iz Europe, Azije, Amerike i Australije. Utrka će se voziti kroz šest etapa na trasi dužoj od 1.000 kilometara diljem Hrvatske. I ove će godine utrka CRO Race ponuditi brojna uzbuđenja i atrakcije, a prolazit će kroz trinaest županija te obuhvatiti neke već poznate, ali i nove destinacije.

“Uz vrhunska sportska uzbuđenja i zvučna biciklistička imena ovo je jedinstven projekt kojim promoviramo Hrvatsku u više od 190 zemalja svijeta. Ne čudi što utrku CRO Race zovu najljepšom razglednicom Hrvatske. Naime, mi cijelu našu zemlju tijekom tih šest dana prikazujemo iz zraka i pretvaramo u jedinstvenu sportsku arenu”, rekao je Vladimir Miholjević. Podsjetimo, on je bivši hrvatski biciklist, ali i direktor tvrtke Top Sport Events koja je organizirala prethodnih pet izdanja utrke kroz Hrvatsku.


Uvrštenje utrke u kalendar Svjetske biciklističke organizacije (UCI) potvrda je odličnog statusa koji CRO Race ima u biciklističkom svijetu. Uz to, lista momčadi i je ove godine impresivna – tu su timovi Jumbo Visma, Bike Exchange, Israel Start-Up Nation i Bahrain Victorious. No, oni su samo neki od onih koji su najavili svoj dolazak. To uvelike podsjeća na prethodna izdanja utrke, kad smo u Hrvatskoj imali prilike vidjeti jedne od najvećih imena profesionalnog biciklizma. Podsjetimo, posjetili su nas Vincenzo Nibali, Mark Cavendish, Tadej Pogačar, Primož Roglić, Adam Yates i drugi.

Kao i dosadašnjih godina, utrku CRO Race svakodnevno će prenositi HRT, a izravan prijenos bit će i na Eurosportu

Zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O., televizijski signal emitirat će se na svih šest kontinenata i u čak 190 zemalja. Utrka i ove godine starta u Osijeku, prolazi kroz Ludbreg, a završava u Varaždinu. Tu uvodnu i ujedno najdužu etapu od 237 kilometara krasi pretežno ravničarski kraj. Bit će jako zanimljivo vidjeti hoće li bjegovi biciklista od glavne grupe ili vjetar utjecati na grupni sprint na središnjem varaždinskom trgu. Dodatno uzbuđenje u etapi donijet će bonifikacijski sprintevi u Slatini, Koprivnici i u prvom prolasku kroz cilj u Varaždinu.

Drugu etapu otvara grad Slunj te se potom biciklisti spuštaju u Ličko-senjsku županiju. Zanimljivo da će finišem u gradu Otočcu prvi put pružiti domaćinstvo završetku jedne etape. Etapa će obuhvatiti i biser nacionalnih parkova – Plitvička jezera. Za bonifikacijske sekunde biciklisti će se boriti u Perušiću i prvom prolasku kroz Otočac.

Cijela se karavana nakon toga seli na obalu, točnije u Primošten

Iz tog gradića će krenuti treća etapa duga 167 kilometara, a vodi kroz Rogoznicu do cilja u Makarskoj. Uzbuđenja neće nedostajati na izuzetno tehnički zahtjevnim prolascima kroz Tučepe, Podgoru i Igrane te najjužnijoj točki ovogodišnje utrke – Živogošću. Četvrta etapa starta u Zadru te preko Starigrada Paklenice nastavlja dinamičnom vožnjom po Jadranskoj magistrali. Ona vodi bicikliste do bonifikacijskog cilja u Senju pa do cilja u Crikvenici.

Početak pete etape, koja zahvaća Istarsku i Primorsko-goransku županiju, smješten je u Rabac. Etapa ima prolazak kroz Pazin, Kastav, Viškovo i Rijeku te završetkom u Opatiji.

Završna, šesta etapa, startat će u Samoboru i završiti u Zagrebu

Dakle, zadnja, 6. etapa kreće u Samoboru i prolazi kroz gradove Zagrebačke župnije. To su Sveta Nedelja, Velika Gorica, Dugo Selo, Vrbovec i Sveti Ivan Zelina, gdje je posljednji brdski cilj utrke CRO Race 2021. Nakon obilaska okolice, utrka završava u Zagrebu.

Posebno vrijedi istaknuti drugi po redu Kids CRO Race, utrku za djecu na virtualnim trenažerima koja će i ove godine krasiti utrku. Projekt će se provesti u suradnji sa školama, a pobjednik će biti proglašen na glavnoj pozornici u Zagrebu u nedjelju, 3. listopada 2021. godine. Takvom vrstom događanja, ističu iz organizacije, želi se potaknuti mlađe generacije na sport i rekreaciju.

Biciklističku utrku CRO Race željno očekuje cjelokupna hrvatska javnost

A ona je u proteklim izdanjima pokazala svoju strast prilikom prolaska biciklista kroz gradove i mjesta diljem naše zemlje. Tako smo 2019. na utrci CRO Race imali prilike vidjeti razna folklorna društva po Slavoniji, zvončare u okolici Rijeke, Omiške gusare, srednjovjekovne vitezove u Svetom Ivanu Zelini pa čak i Spidermana na Biokovu. I svi oni su bili više nego gromoglasna podrška biciklistima. Ova utrka je bitna sportska manifestacija koja ne samo da promovira biciklizam kao sport, već promocijom prirodnih ljepota i kulturne baštine Hrvatsku stavlja na kartu najatraktivnijih cikloturističkih destinacija svijeta. Što se tiče tehničkih priprema sve je spremno, a u tijeku su i koordinacije policijskih uprava i ravnateljstva policije za realizaciju projekta. Kako smo i navikli, za vrijeme utrke, kao i svake godine, vrijedit će posebna regulacija prometa.

“Zahvaljujem svim državnim institucijama, županijama i gradovima te partnerima i sponzorima. Oni su jednako kao i mi motivirani da svijetu pokažemo kako smo spremni ugostiti manifestaciju na ovako visokoj natjecateljskoj razini. Želimo pokazati da smo zemlja koja stremi sportskim uspjesima i može zadiviti cijeli svijet svojim prirodnim ljepotama i baštinom”, dodao je Vladimir Miholjević. Više o utrci CRO Race 2021 doznajte na mrežnim stranicama crorace.com.

Tagged